• ISBN:
  ISBN 9789633102985
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  352 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013

Focialista forradalom

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 9789633102985
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  352 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013

Regény egy nagyon régi időről, amikor még állítólag majd' százezren is voltak egy futballmeccsen, amikor ez a játék még része volt az életünknek, és egy-egy gólnak, taccsnak (nem partdobásnak!) meghatározó befolyása lehetett az ország sorsára vagy a szerelmünkre. Gazdag regény, van benne országsors, szerelem, taccs, gól, százezrek. Most az olvasó térfelén pattog a pettyes (a játékszer). - (Esterházy Péter)

Ezt a könyvet nem kell elolvasni! Csak majd nagyon nehéz lesz kölcsönkérni attól, aki éppen olvassa... - (Lakat T. Károly)

Számomra mind a mai napig óriási tragédia az a mérkőzés. - (Grosics Gyula)

Budapestet a ruszkik lőtték szét. S ők akasztották föl Szálasit is. Gondoljon a lányára! Mit mond neki, mi ez az egész odakint? Neki is be akarja beszélni, hogy csak azért vonulnak és tiltakoznak odakint a fiatalok, mert a magyar labdarúgóválogatott elveszítette a világbajnoki döntőt? Ennyire kevésnek érzi a mi fiainkat? Nem veszi észre, képtelen fölfogni a fodbal mögött rejlő erőket és lehetőségeket? A kommunisták észrevették. Csak éppen rosszul gazdálkodtak vele. De most ellenük lehetne fordítani a saját fegyverüket.

1954 nyarán, alig egy évvel a legendás londoni 6:3 után Magyarország újabb futballdiadalnak néz elébe: a világbajnoki döntőnek. Az Aranycsapat győzelme nem lehet kétséges, ezért a pártállamtól a legkisebb lakóközösségekig mindenki a hazatérő bajnokok ünneplésére készül. Amikor azonban a várva várt győzelem elmarad, a csalódott szurkolók először csak tüntetni, aztán törni-zúzni kezdenek Budapesten, sőt egyesek már forradalomról beszélnek

Benedek Szabolcs történelmi dokumentumokon alapuló regénye a magyar közelmúlt egyik elfelejtett epizódját eleveníti fel egy tipikus budapesti bérház lakóinak sorsán keresztül, akik között éppúgy megtalálható az elvhű kommunista házmester, mint a volt horthysta főtiszt vagy a munkatáborokból hazatért házaspár.

Egyszerű futballhisztéria volt ez vagy az 1956-os forradalom előjátéka? Tömegoszlatási főpróba? A szabadság első szárnypróbálgatása? Senki sem tudja ez a regény azonban segít elképzeni, milyen lett volna nekünk is ott lenni az események forgatagában.

kevesebb

További ajánlatunk

Rúdra fel!
borító: Rúdra fel!>
2 999 Ft
A tapaszolás kézikönyve
borító: A tapaszolás kézikönyve>
2 999 Ft
Én, Giorgio Chiellini
borító: Én, Giorgio Chiellini>
2 999 Ft
Vasemberek
borító: Vasemberek>
2 700 Ft
Győzz vagy tanulj!
borító: Győzz vagy tanulj!>
1 990 Ft
Az én Mágusom, Verebes József
borító: Az én Mágusom, Verebes József>
1 990 Ft
Félelem és reszketés a La Ligában
borító: Félelem és reszketés a La Ligában>
2 490 Ft
Zsurmák
borító: Zsurmák>
980 Ft

Hasznos holmik