• EREDETI CÍM:
  The Eternal Nazi
 • FORDÍTOTTA:
  Sziklai István
 • ISBN:
  ISBN 9789633105191
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  336
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2014

Mindhalálig náci

Hajsza Mathausentől Kairóig az SS orvosa után

Olvass bele!
 • EREDETI CÍM:
  The Eternal Nazi
 • FORDÍTOTTA:
  Sziklai István
 • ISBN:
  ISBN 9789633105191
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  336
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2014

A New York Times riporterei, Nicholas Kulish és Souad Mekhennet elsőként leplezték le a „haláldoktor”, dr. Aribert Heim egykori náci orvos titkos egyiptomi életét.
A „mauthauseni mészáros”, dr. Aribert Heim annak ellenére vált a mauthauseni koncentrációs tábor legrettegettebb alakjává, hogy 1941-ben mindössze pár hónapig dolgozott ott. A túlélők azonban nem felejtettek. A náci orvos egészséges embereken érzéstelenítés nélkül végzett, halált okozó kísérletei és szívbe fecskendezett benzininjekciói pedig kitörölhetetlen nyomot hagytak az egykori táborlakók emlékezetében. A tanúvallomásokból az is kiderült, hogy dr. Heim szívesen gyönyörködött a rabok koponyáiban, amelyeket íróasztalára is kiállított.
A háború utáni időszak káoszában Heimből – eltitkolva sötét múltját – köztiszteletben álló nőgyógyász vált a mit sem sejtő Baden-badeni lakosok körében. Később – elképesztő bürokráciai hibáknak köszönhetően – szinte nyomtalanul eltűnt. Azonban nem mindenki törődött bele abba, hogy náci háborús bűnösök úgy éljék tovább az életüket, mintha mi sem történt volna. Alfred Aedtner rendőrnyomozó arra tette fel az életét, hogy megtalálja Heimet: több évtizedes küldetése során beutazta egész Európát, és szoros szövetségre lépett a legendás nácivadásszal, Simon Wiesenthallal is. Ám úgy tűnt, Heim eltűnésének rejtélye megoldatlan marad. Egészen mostanáig.
A mindhalálig náciban Nicholas Kulish és Souad Mekhennet első alkalommal rántja le a leplet arról, hogyan úszta meg Aribert Heim, hogy elfogják, hogyan élt Kairó egyik munkáskerületében, hogyan vált egy arab család szinte teljes körű tagjává és tért át az iszlám hitre, miközben keresése az évszázad egyik legnagyobb, őt is túlélő embervadászatává vált.
Heim „mindhalálig náci” maradt, akinek ügye megmutatja, hogyan alakult át Németország hozzáállása a múlt bűneihez, míg végül bármit megtettek volna azért, hogy megtalálják az igazságot.

Nicholas Kulish a New York Times berlini irodájának vezetője volt 2007 és 2013 között. Jelenleg Kelet-Afrikában készít riportokat a Timesnak.

Souad Mekhennet újságíró, a Washington Postnak, a Daily Beastnek és a német ZDF televíziónak készít riportokat. A Harvardon és a John Hopskins Universityn oktat, korábban pedig a New York Timesnak dolgozott.

További ajánlatunk

Végítéletgép
borító: Végítéletgép>
2 790 Ft
Az ördög naplója
borító: Az ördög naplója>
3 090 Ft
Nagyhatalmi játszmák 1956
borító: Nagyhatalmi játszmák 1956>
1 990 Ft
Szulejmán - sorozat és történelem
borító: Szulejmán - sorozat és történelem>
999 Ft
Frank birodalom
borító: Frank birodalom>
890 Ft
Posztszovjet forgatókönyvek 
borító: Posztszovjet forgatókönyvek >
2 590 Ft
Inkák és az andoki kultúrák
borító: Inkák és az andoki kultúrák>
890 Ft
Reneszánsz fejedelmek és pápák
borító: Reneszánsz fejedelmek és pápák>
690 Ft

Hasznos holmik