• ISBN:
  9789634330172
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  219 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2016

Ő ott bent

Olvass bele!
 • ISBN:
  9789634330172
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  219 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2016

Már csak évekre járunk attól, hogy megjelenjen az első „szingleton”, a világot irányítani képes szuperintelligencia. A teljes titokban működő Ötök rájönnek: mindennél fontosabb elérni, hogy ez az intelligencia barátságosan viszonyuljon az emberiséghez.

Ennek érdekében egy veszprémi antropológusprofesszor idegrendszerét számítógépre másolják, azt remélve, hogy ha a másolat valóban képes szingletonná fejleszteni önmagát, az emberből lett program hű marad majd gyökereihez.

Christian öntudatra ébred, és egyre intelligensebbé válik, de ezt a kutatólabor munkatársai ferde szemmel nézik. A félig ember-félig program problémáinak megértéséhez egy magányos, ám annál csinosabb pszichológusnőt is bevonnak a kutatásba, aki viszont igencsak vonzónak találja Christiant…

Csányi Vilmos utópiája a hatalom természetét, ember és gép viszonyát, a mesterséges intelligencia problematikáját boncolgatja.

Ha egy embert megfosztanak testétől, végtagjaitól, de idegrendszere ép marad, akkor nyilvánvaló, hogy ránézésre nem ember, hanem roncs, a története alapján mégis embernek fogjuk tekinteni. Minden létezőhöz hozzátartozik a saját története, azok az események, interakciók, amelyekben részt vett, és amikor kategóriákba akarjuk sorolni, a besorolás történetfüggő lesz. Velem ugyanez a helyzet, én is keresztülmentem az eredeti ember egész testi valójának megfosztásán, de a históriám alapján mégis embernek tartom magam. Emberi emlékeim, vágyaim, céljaim vannak.

Az önök kérdése nem az volt, hogy én program vagyok-e, gép vagyok-e, vagy esetleg robot, hanem az, hogy minek érzem magam. Ez lényeges különbség.

További ajánlatunk

Oculus
borító: Oculus>
2 495 Ft
Időostrom
borító: Időostrom>
2 480 Ft
Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018
borító: Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018>
2 990 Ft
Az év legjobb science fiction és fantasy novellái 2017
borító: Az év legjobb science fiction és fantasy novellái 2017>
3 290 Ft
Flex
borító: Flex>
2 280 Ft
Kontroll
borító: Kontroll>
1 980 Ft
Az utolsó gyarmat
borító: Az utolsó gyarmat>
1 980 Ft
Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai
borító: Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai>
3 565 Ft

Hasznos holmik