Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

BBC Világtörténelem 2020/4. beleolvasó

Papp Gábor (alapító főszerkesztő)

Kiadó : Kossuth Kiadó

Megjelenés éve : 2020

27 oldal

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).

Töltse le most!

Kérjük, jelentkezzen be a letöltéshez!
 

A BBC Világtörténelem folyóirat tudományos-ismeretterjesztő, informatív, színes havilap a történelem iránt érdeklődőknek.

Olvass bele az utolsó, 2020/4. lapszámba!
Hogyan formálják az amerikai közgondolkodást William Shakespeare művei a függetlenségi háború óta?
Történelmi rövidhírek: Hazatérnek-e III.Napoleon hamvai? Kistehereautó döntött fel egy moai kőszobrot a Húsvét-szigeten; Sírelemezés: szamárháton lovaspólózott a Tang-dinasztia korabeli nemesasszony.
A Monthy Pythonnal kérdezzük: Mi mindent kaptunk a rómaiaktól? De komolyan!
Részlet Sz. Bíró Zoltán Putyin Oroszországa c. könyvéből.
Melisenda, a nagy hatalmú keresztes királynő.
Képes utazás az egyiptomi Karnakban.
Ismerd meg a nyomtatott folyóirat részletes tartalomjegyzékét!

Mit kínál az utolsó nyomtatott lapszám? Győrffy Iván szerkesztő bemutatja:

"Szerzőink szokás szerint a Föld számos szegletét bejárják, hol játékosabban, hol halálos komolysággal kalandozva a történelmi korszakok között. Az előbbire is kínál példát „A nagy kérdés” című rovatunk cikke, melyben hét történész igen eltérő szemszögekből elemzi a Római Birodalom évezredes örökségét. Akad köztük, aki a római gasztronómiai vagy a lakáskultúra hatására mutat rá az európai civilizációban, akad, aki a máig ható gazdasági és termelési viszonyokat elemzi, de olyan is akad, aki a római komédiák és a mindennapi humor lenyomatait vizsgálja.
   Az amerikai álom egyik legdivatosabb célpontja már jó másfél–két évszázada is a Kaliforniai-félsziget volt, ám a 19. század közepi aranyláztól napjainkig a sikerek és a magasra ívelő karrierek mellett számos kudarcot is elkönyvelhettek azok, akiket ide kergetett az álmuk. Írásunkban a 20. század elejétől kezdve, Hollywood vonzásán át a Szilícium-völgy kiépüléséig kísérjük végig azokat a jellemzőket és jellemeket, amelyek és akik jelképes földdé varázsolták e vidéket.
   Nem vitás, hogy 1945 sorsdöntő fordulatot hozott az emberiség történetébe, ám a háború lezárásán és egy új világrend kialakulásának kezdetein túl – ennek néhány csomópontjáról képes beszámolót adunk –, sok egyéb, messzire mutató esemény is történt, amelyek évtizedekre befolyásolták a világ később vasfüggöny által kettéosztott közvéleményét. Ez volt az az év, amikor az embermentő svéd diplomatát, Raoul Wallenberget elrabolták Budapestről – a jól ismert történet egy kevésbé köztudott fordulatát, a Wallenberg-sztori 1970-es évek végi „újrafelfedezését” és kultuszának az amerikai titkosszolgálat által is ösztönzött megalapozását mutatjuk be egy új életrajzot fellapozva (22. oldal). A második világháború vége, illetve a holokauszt tapasztalata volt a kiindulópontja egy további, mindmáig vitatott szociálpszichológiai kísérletnek, amelynek főszereplője, Stanley Milgram alakját is megidézzük.
   Kövessenek bennünket az egyiptomi Karnaktól a polinéziai Tahitiig, a keresztes háborúk korától az űrkorszakig!"


 
 

© 2010 multimediaplaza.com