Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

BBC Világtörténelem folyóirat 2020/2.

Papp Gábor (főszerkesztő)

Kiadó : Kossuth Kiadó

Megjelenés éve : 2020

108 oldal

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).

Töltse le most!

Kérjük, jelentkezzen be a letöltéshez!
 

A címlapsztoriban lényegesen több van, mint amit az olvasó a címből sejthet. Korántsem csak a történelem legismertebb uralkodóit, hadvezéreit és politikusait jellemzik jól ismert történészek, hanem a mi Európa- és Amerikacentrikus világunkból kilépve olyan japán, kínai vagy éppen afrikai személyiségekről is  adnak portrét, akiket sokunk még névről sem ismer. Természetesen a vaskos összeállításban mértéktartó jellemzést kapunk a történelem legismertebb személyiségeiről is – például Lincolnról, Churchillről vagy éppen Jeanne d’Arcról.

Ebből a számból sem marad ki a népszerű rovat: A Nagy Kérdés. Most öt szakértő a szuverenitás témájához szól hozzá: mikor és ki avatkozhat be más országok ügyeibe. A szokásos pro és kontra érvek például arról, hogy legitim volt-e eltávolítani Szaddam Huszeint Irakból?

VIII. Henrik házasságai és egyházalapítása révén híresült el, és – legalábbis Anglián kívül – a homályban maradnak államvezetői tevékenységei. A szembenálló nézőpontokat ütköztető rovatunkban most az uralkodónak az ősi ellenféllel, Franciaországgal kapcsolatos politikáját veszi górcső alá.

Napjaink egyik igen súlyos globális problémájáról, a vízhiányról és különösen a megapoliszokat sújtó ivóvíz-szegénységről  olvashatunk szakszerű háttér-információt.

Mikor kezdődött a hidegháború? Nagyon érdekes történetet kapunk a második világháborúból:  az amerikai–szovjet kooperáció első szakaszában egy amerikai légitámaszpont létesült szovjet területen. A Szovjetuniónak nagy szüksége volt akkor a tengerentúliak támogatására, ám a bizalom az ő részükről messze nem volt töretlen – a viszony voltaképpen már magában hordozta a későbbi ellentéteket. Még egy hasonló témájú cikk a számból:meggyőző érvelés amellett, hogy a szövetséges légierőnek volt döntő szerepe a náci Németország legyőzésében.

Végül egy magyar vonatkozású esszére hívjuk föl az olvasó figyelmét: Ormos Mária a trianoni diktátumhoz vezető utat részletezve erősen árnyalja azt a közkeletű vélekedést, hogy a megalázó békeszerződés alapvetően a francia politika számlájára írandó.


 
 

© 2010 multimediaplaza.com