• FORDÍTOTTA:
    Pál Laura
  • KIADÓ:
    Napkút Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    160 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2021
  • ISBN:
    ISBN 9786156283429

Nagy Szulejmán szultán

Olvass bele!
  • FORDÍTOTTA:
    Pál Laura
  • KIADÓ:
    Napkút Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    160 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2021
  • ISBN:
    ISBN 9786156283429

„Szulejmán szultán az Oszmán Birodalom tizedik szultánja volt. A muszlim időszámítás szerint egy új, a 9. évszázad küszöbén lépett trónra, így a misztikára fogékony oszmán-muszlim világ óriási várakozásokkal tekintett uralkodása elé. Szulejmán sok tekintetben beváltotta ezeket a várakozásokat. Tizenhárom hadjáraton vett részt személyesen, és legalább másfélszeresére növelte az apjától örökölt birodalmat. Halálakor az általa uralt területek a Magrebtől az Indiai-­óceánig, Budától és a Krím félszigettől Ádenig és Etiópiáig terjedtek. A kor legerősebb hadseregével rendelkezett, s nem volt állam, amely egymagában felvehette volna vele a versenyt. Ezért nevezték el utólag 46 évig tartó uralkodását „pompázatos évszázadnak.”
Nekünk, magyaroknak, Szulejmán korszaka egészen mást jelent: a Szent István-i „birodalom” bukását, a hódoltságot, a mérhetetlen szenvedést és pusztulást, amit Szulejmán hadjáratai okoztak. Ezzel azonban Szulejmán személye és az Oszmán Birodalom története nemzeti történelmünk része is lett, s ezért nekünk is foglalkoznunk kell velük.
A most kiadott életrajz szerzője M. Tayyibb Gökbilgin, a múlt század egyik legjelentősebb török történésze; ezért összefoglalása kiegyensúlyozott, elfogulatlan, és mint ilyen mind a mai napig kiválik azok közül a török és nyugati történeti munkák közül amelyek – különösen az utóbbi időkben születettek – egyre kevesebb megértést mutatnak a birodalmi nagysággal össze nem egyeztethető szempontok, így a magyar szempontok iránt. Ezért is érdemes ezt a munkát a magyar olvasók számára hozzáférhetővé tenni.” (Fodor Pál)

További ajánlatunk

Koronák harca – A rózsák háborúja és a Tudorok felemelkedése
borító: Koronák harca – A rózsák háborúja és a Tudorok felemelkedése>
4 690 Ft
Ami sok, az sok
borító: Ami sok, az sok>
2 990 Ft
Nagy Sándor - A hódító
borító: Nagy Sándor - A hódító>
3 590 Ft
A fekete viking
borító: A fekete viking>
2 799 Ft
Kurszk
borító: Kurszk>
1 990 Ft
Háborúk, forradalmak és a fasizmus kora
borító: Háborúk, forradalmak és a fasizmus kora>
990 Ft
Hírhedt diktátorok végnapjai
borító: Hírhedt diktátorok végnapjai>
1 990 Ft
Arab kalifák
borító: Arab kalifák>
690 Ft

Hasznos holmik