• KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    304 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2018
  • ISBN:
    ISBN 9789634751915

Keleti front, nyugati fogság

Olvass bele!
  • KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    304 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2018
  • ISBN:
    ISBN 9789634751915

Hetvenöt éve valahol Oroszországban odaveszett csaknem egy teljes magyar hadsereg. Bár az utóvédharcok és a szovjet vezetés hibái miatt a teljes megsemmisülés nem következett be, közel ötvenezren estek el, majd ugyanennyien sebesültek meg, és huszonnyolcezren kerültek hadifogságba. A Don menti arcvonal 1943. januári áttörésének eseményeit és a honvédalakulatok sorsát számos történeti és szépirodalmi munkában feldolgozták már. Ám a több mint háromezer kilométer széles keleti hadszíntér hátországában zajló eseményekkel, amelyek brutalitása sokszor felülmúlta a harcok borzalmait, csak egy évtizede kezdtek el foglalkozni a történészek.

Szabó Péter azt kutatja, mi történt három és fél év alatt a megszállt és az arcvonal mögötti területeken, ahol a helyi lakosság, magyar katonák és partizáncsapatok álltak szemben egymással. Fontos és kevéssé feltárt téma a magyar honvédek háború utáni sorsa is. A szerző utánajár a nyugati hadifogsággal kapcsolatos téveszméknek, és bemutatja, milyen is volt az élet a fogolytáborokban. A kötet különlegessége, hogy nemcsak korabeli hadiokmányokat használ forrásként, hanem személyes dokumentumokat is: a doni poklot megjárt honvédek és munkaszolgálatosok harctéri naplóit, visszaemlékezéseit, leveleit. Kiderül, milyenek voltak a frontkatonák hétköznapjai, hogyan tartották a kapcsolatot az otthoniakkal, miként vélekedtek a megszállt területekről, és hogyan fogadták a nyugati hadifogságból hazatérőket Magyarországon. Szabó Péter kötete hiánypótló munka: egyike azoknak, amelyek mítoszteremtés helyett a történelmi múltunkkal való bátor szembenézést választják.

SZABÓ PÉTER (1959) hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos főmunkatársa, MTA doktori címét 2004-ben szerezte. Szabó Péter könyvében olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyeket eddig elhanyagolt a hazai hadtörténetírás. Sokak szerint a háború története alapvetően hadműveletek leírásából áll. Szabó Péter szakít ezzel a szemlélettel. Kötete a front hétköznapjait, a megszálló tevékenység részleteit és a munkaszolgálatot mutatja be. A munkát megalapozó kutatás rengeteg, eddig ismeretlen dokumentumot tárt fel, és új, releváns eredményekkel is gazdagította a történettudományt. Meghatározó módon fog hozzájárulni a második világháború tragikus fejezeteinek higgadt megvitatásához. 

További ajánlatunk

A vidék szovjetizálása
borító: A vidék szovjetizálása>
3 490 Ft
Kossuth Lajos hadtudományi munkálatai törökországi emigrációja alatt (1850–1851)
borító: Kossuth Lajos hadtudományi munkálatai törökországi emigrációja alatt (1850–1851)>
1 937 Ft
A mohácsi csata
borító: A mohácsi csata>
1 399 Ft
A Bárdossy-per
borító: A Bárdossy-per>
990 Ft
A Gresham a nácik ellen
borító: A Gresham a nácik ellen>
2 999 Ft
Titkos Magyarország
borító: Titkos Magyarország>
2 500 Ft
A Seuso-kincs
borító: A Seuso-kincs>
790 Ft
Drakula
borító: Drakula>
790 Ft

Hasznos holmik