Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Otthonosság és idegenség

Identitáspolitika és nemzetfelfogás Magyarországon a rendszerváltás óta

Egry Gábor

Kiadó : Napvilág Kiadó

E-könyv megjelenés éve : 2011

ISBN : 978-963-33-8017-8

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

1 490 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 
A határon túli magyarok problémája és a nemzet mibenléte fontos mozgósító szerepet játszott a rendszerváltás folyamatában az első demokratikus választásokat követően pedig – úgy tűnt – csak nőtt a jelentősége. Az elkövetkező években a kérdés heves vitákat generált, pártoknak és szervezeteknek kínált lehetőséget arra, hogy feltűnjenek a közéletben és megkülönböztessék magukat másoktól.
A könyv távolinak látszó dolgok kavalkádjában próbál rendet teremteni. Bemutatja, miként fonódtak össze történelem és nemzet, a rendszerváltás és az európai integráció eseményei a magyar nemzeti közösség megteremtését célzó identitáspolitikában. Miként hirdettek új történelmet a politikai pártok, miként próbálták kitágítani vagy éppen leszűkíteni a nemzet határait, miként vezetett mindez a „köztársaság” és a „nemzet” eszméjének összecsapásához.
Az elmúlt húsz év identitáspolitikai kísérleteit egyszerre jellemezte a ragaszkodás a különböző nemzetfelfogásokhoz, a küzdelem képzete, a nemzetet megváltó nagy tett iránti vágy és mindezek hatása a közösség tagjaira, azokra, akiknek közben magukra és közösségükre kellett volna ismerniük a közös identitásban.
A könyv üzenete, hogy a nagy közösség, a nemzet mi vagyunk, együtt és külön-külön is, és csak rajtunk múlik, hogy otthon legyünk benne.

 
 

© 2010 multimediaplaza.com