Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Nézz a szemembe

Életem Asperger-szindrómával

John Elder Robison

ISBN : 978-963-09-7078-5

Ördögh Bálint

Kiadó : Kossuth Kiadó

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

990 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 
NEW YORK TIMES BESTSELLER!

„Ez a legrokonszenvesebb, legőszintébb, legviccesebb és egyben legszomorúbb memoár, amit bárki valaha is írt.”
(Augusten Burroughs)

John Robison egészen kiskora óta vágyott arra, hogy az emberek szóba álljanak vele, és minél többen vegyék körül. Különc szokásainak köszönhetően azonban – kerülte a szemkontaktust, előszeretettel mondott illetlen vagy nem oda való dolgokat, darabjaira szedte a rádiókat és másfél méteres lyukakat ásott a földbe, amelyekben az öccsét, Augusten Burroughs-t egrecíroztatta – kamaszkorára már mindenki antiszociális csodabogárnak könyvelte el. Negyvenéves volt, amikor az autizmus egyfajta megnyilvánulását, az Asperger-szindrómát diagnosztizálták nála. Ez a felismerés gyökeresen megváltoztatta a magáról és a világról addig alkotott képét. Önéletrajzi ihletésű könyvében Robison megindítóan és helyenként fekete humorral fűszerezve ír az életéről. Arról, miként jutott el oda, hogy a legendás KISS együttes füstokádó gitárjainak tervezőjéből mostanra felelős munkaadó és családapa lehessen. Különös, tekervényes történet az övé. Helyenként azt érezhetjük, mintha egy másik bolygóról jött volna. Legtöbbször viszont inkább azt, hogy ellenállhatatlanul és mélyen emberi.

John Elder Robison a massachusettsi Amherstben él a feleségével és a fiával. Saját vállalkozása, a JE Robison Service európai autók javításával és átépítésével foglalkozik.
Honlapján még több információt megtudhatunk róla: www.johnrobison.com

„Egy fantasztikus élettörténet (benne a KISS együttes gitárjainak építése), melyet kedvességgel, humorral és üdítõ érzéketlenséggel mesél el Robison.”
(Entertainment Weekly)

(Times, London)

„Robison elérte célját, hogy segítsen azoknak, akik hozzá hasonlóan Asperger-szindrómával élnek. Bemutatja, hogy ez nem betegség, hanem egy állapot, nem kezelni kell, hanem megérteni!”
(Publishers Weekly)

A mű magyarul e-könyvként és hagyományos könyvként egyidejűleg jelent meg.


Mi az autizmus?
Az autizmus (autizmus spektrum zavar) a központi idegrendszer veleszületett, genetikailag erősen meghatározott fejlődési zavara, melyet elsősorban a kölcsönösséget igénylő kommunikáció, a szociális kapcsolatteremtés, valamint a rugalmas gondolkodás és viselkedésszervezés sérülése jellemez. Az állapot különböző súlyossággal fordulhat elő, ám még enyhébb formájában is jelentősen korlátozhatja az érintett személy integrációját szűkebb és tágabb szociális környezetébe. A legfrissebb amerikai kutatások szerint ez az állapot 166 emberből 1-et érint.
Az autizmus a család egészét érinti: a mindennapok tevékenységeinek megszervezése sokszor nagy kihívás elé állítja a család minden tagját. Emellett a családtagok külső szakmai segítség hiányában - a mindennapi teendők bonyolításának nehézségein túl - gyakran bűntudattal, kétségbeeséssel, kirekesztettség és a testi-lelki fáradtság érzésével küzdenek.
Fontos tudni, hogy az autizmus spektrum zavarral élők készségei, képességei jelentős mértékben fejleszthetők, emellett megfelelő támogatással hatékony segítséget kaphatnak a családtagok is. A korai diagnózis, és a fejlesztés minél korábbi megkezdése alapvető jelentőségű. Elengedhetetlen az is, hogy a gyermek szűkebb, és tágabb környezetében élők megértsék ezt az állapotot, és az ebből fakadó nehézségeket.

Hogyan segíthet?
Támogassa a Cseperedő Alapítványt!
A közhasznú Nemzetközi Cseperedő Alapítványt 2007-ben alapították az autizmussal foglalkozó tapasztalt szakemberek, akik jól ismerik a fővárosban rendelkezésre álló, és a vidéken elérhető diagnosztikus és terápiás intézményeket, valamint a világon napjainkban elfogadott és alkalmazott módszereket. Céljuk, hogy az egyéni igények figyelembevételével, nemzetközi tapasztalatokon alapuló, bizonyítottan hatékony fejlesztési eljárások ötvözésével, személyre szabott, és mindenki számára hozzáférhető támogatást biztosítsanak az autizmussal élő gyermekeknek.

"2011. októberétől önálló helységet bérelünk, melyben több gyermeket tudunk fejleszteni és megvizsgálni. Az érdeklődők e-mailen, telefonon érnek el bennünket - jellemzően autizmus diagnosztizálására szakosodott, valamint hozzánk hasonló profilú fejlesztő intézmények közvetítésével, melyek gyakran irányítják hozzánk az érdeklődőket. Egyre többször fordul elő, hogy pácienseink szülei ajánlanak minket hasonló helyzetben lévő ismerőseiknek. Az elmúlt három évben közel 50 gyereket fejlesztettünk/fejlesztünk, ugyanakkor szűkös anyagi lehetőségeink (és az ebből fakadó kapacitás-, illetve helyhiány) miatt sok jelentkezőt kell hosszabb-rövidebb időre várólistára tennünk, azonban ezekben az esetekben mindig igyekszünk a szülők számára legalább tanácsadást biztosítani...
Diagnosztikus kivizsgálást végzünk és szakvéleményt adunk azoknak a gyermekeknek, fiataloknak, akiknél felmerül az autizmus gyanúja. A szülőknek a vizsgálati eredménnyel kapcsolatban felvilágosítást nyújtunk.
...Rövidtávú terveink között szerepel egy olyan alap létrehozása, melynek segítségével a szociálisan hátrányos helyzetű családok számára kedvezményes áron biztosítanánk szolgáltatásainkat. Ehhez, illetve a fejlesztésekhez szükséges játékok, speciális eszközök beszerzéséhez volna szükségünk a támogatásra."

Nemzetközi Cseperedő Alapítvány
1136 Budapest, Tátra u. 28.
Rendelő: Budapest, V. kerület, Falk Miksa 19.
www.cseperedo.hu
Tel. 06 30 254 6602
számlaszám: 11103406-85004825-10000001 CIB
A szerző előszava
Augusten Burroughs előszava
Bevezető
1. A kis különc
2. Állandó játszótárs
3. Empátia
4. Csínytevő születik
5. Találtam egy Porschét
6. Lidérces évek
7. Össze-vissza szerelem
8. Már a kutyák is félnek tőlem
9. Viszlát, gimnázium!
10. Szemétkezelő szakember lettem
11. A lángoló mosdó
12. Lecsuktak a bandával
13. A nagy dobás
14. Az első füstokádó gitárom
15. Irány Detroit
16. Egy vagyok a géppel
17. Egész este Rock’n’Roll
18. Az első igazi munkám
19. Jönnek a fejesek
20. Logika kontra csevegés
21. Nagymenő vezető vagyok
22. Így lettem normális
23. Lett egy Kisbocsom
24. A diagnózis negyvenévesen
25. Mindenkit átkeresztelek
26. Az Egyes Számú Egységtől a Hármasig
27. A házasélet
28. Kosárlabda és győzelem
29. Mozdony vagyok
Utószó
A szerző megjegyzései
Köszönetnyilvánítás

 
 

© 2010 multimediaplaza.com