Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Antonín Dvorak

Világhíres zeneszerzők

Kiadó : Kossuth Kiadó

E-könyv megjelenés éve : 2012

ISBN : 978-963-09-7328-1

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

390 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 
Antonin Dvorák, a cseh nemzeti hős, aki a romantika világában felvirágoztatta és felfrissítette Csehország művészetét. Ahogy az oroszoknál Csajkovszkij, vagy az osztrákoknál Liszt, Dvorák is arra törekedett – főleg érettebb korában – hogy minél több nemzeti vonással gazdagítsa műveit. Így az akkor még újszülött cseh nemzettudat egyaránt megjelent zongorára írt darabjaiban, énekes művein, kamarazenei és szimfonikus alkotásaiban és operáiban. Dvorák igazi különlegességét és világhírének okát persze nem csak ennek köszönheti. A cseh tájon kívül felfedezhetjük műveiben más népek zenéjét is – az afrikai rabszolgákétól kezdve a modern dzsessz gyökeréig. Dvorák színes művészetével és a Világhíres Zeneszerzők sorozat eme kötetével könyvespolcunk is kap egy szeletet földünk színes kultúrájából.

A tizenkilencedik század vége és a huszadik század rengeteg meglepetést és újítást tartogatott a komolyzene rajongói számára. A francia forradalom megteremtett egy új történelmi kort, a nemzet és nemzetállam fogalmait, melyekkel menthetetlenül együtt járt az, hogy gyökeresen megváltozzon az emberek gondolkodásmódja hazájukról és népükről. Fontossá vált az, hogy képviseljék nemzetiségüket, hogy legyenek olyan művek, művészetek, művészek, akiknek vagy amiknek segítségével büszkék tudnak lenni és képviselni tudnak valamit, amiről addig nem is tudtak. Minden nemzet soraiból kiemelkedett egy zeneszerző, aki elrugaszkodva az addigi szokásoktól és bevett sémáktól, elég bátor volt ahhoz, hogy saját népének hagyományos zenéjéhez nyúljon, és azt vegyítse a klasszikus zenével.

Csehországban a Prága közelében született Antonín Dvorák volt az, aki ilyen, nacionalista érzületű művészettel örvendeztette meg közönségét – elnyerve a világhírt és a cseh nemzeti hős címét. Dvorák, aki orgonán, brácsán és hegedűn is kiválóan játszott, sokszínű életművet hagyott a világra. Nevéhez köthetők zongorára írt darabok, énekes művek, kamarazenei és szimfonikus alkotások és operák.

Dvorák egyik különlegessége, hogy nem csak a cseh népzenei vonások, ritmusok találhatóak meg műveiben: nem félt más kultúrákat is felhasználni. Sokat utazott a bemutatói miatt, és természetesen hatalmas hatással volt rá az Amerikában töltött néhány év is, ahol tanulmányozta az indiánok és az Afrikából odahurcolt feketék leszármazottainak zenéjét. Ezeket beépítette műveibe, több szerzeményében is felfedezhetők a mai modern dzsessz kezdeti elemei.

A Világhíres Zeneszerzők eme kiadványában Dvoráknak természetesen nem csak életművével, hanem életének történetével is megismerkedhetünk. A nemzeti érzésű Dvorák leginkább abban tűnik ki a sorozatban bemutatott többi művész közül, hogy élete nem rejt drámát, tragédiát, botrányt. Élete olyan volt, mint művészete – kiegyensúlyozott és harmonikus.

A romantika nagy alakjai közül Dvorák büszkén viselte a cseh nemzeti hős címet. Bár élete során meghódította szinte az egész világot, az osztrák-magyar közönség sokáig nem zárta szívébe. Ideje hát hogy dédapáink nevében is bepótoljuk ezt a hiányosságot, és mind ismeretünket, mind könyvespolcunkat gazdagítsuk a komolyzene eme hatalmas alakjának életművével.

Kanicsár Ádám

 
 

© 2010 multimediaplaza.com