• ISBN:
  ISBN 9789633102985
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  352 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013

Focialista forradalom

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 9789633102985
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  352 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013

Regény egy nagyon régi időről, amikor még állítólag majd' százezren is voltak egy futballmeccsen, amikor ez a játék még része volt az életünknek, és egy-egy gólnak, taccsnak (nem partdobásnak!) meghatározó befolyása lehetett az ország sorsára vagy a szerelmünkre. Gazdag regény, van benne országsors, szerelem, taccs, gól, százezrek. Most az olvasó térfelén pattog a pettyes (a játékszer). - (Esterházy Péter)

Ezt a könyvet nem kell elolvasni! Csak majd nagyon nehéz lesz kölcsönkérni attól, aki éppen olvassa... - (Lakat T. Károly)

Számomra mind a mai napig óriási tragédia az a mérkőzés. - (Grosics Gyula)

Budapestet a ruszkik lőtték szét. S ők akasztották föl Szálasit is. Gondoljon a lányára! Mit mond neki, mi ez az egész odakint? Neki is be akarja beszélni, hogy csak azért vonulnak és tiltakoznak odakint a fiatalok, mert a magyar labdarúgóválogatott elveszítette a világbajnoki döntőt? Ennyire kevésnek érzi a mi fiainkat? Nem veszi észre, képtelen fölfogni a fodbal mögött rejlő erőket és lehetőségeket? A kommunisták észrevették. Csak éppen rosszul gazdálkodtak vele. De most ellenük lehetne fordítani a saját fegyverüket.

1954 nyarán, alig egy évvel a legendás londoni 6:3 után Magyarország újabb futballdiadalnak néz elébe: a világbajnoki döntőnek. Az Aranycsapat győzelme nem lehet kétséges, ezért a pártállamtól a legkisebb lakóközösségekig mindenki a hazatérő bajnokok ünneplésére készül. Amikor azonban a várva várt győzelem elmarad, a csalódott szurkolók először csak tüntetni, aztán törni-zúzni kezdenek Budapesten, sőt egyesek már forradalomról beszélnek

Benedek Szabolcs történelmi dokumentumokon alapuló regénye a magyar közelmúlt egyik elfelejtett epizódját eleveníti fel egy tipikus budapesti bérház lakóinak sorsán keresztül, akik között éppúgy megtalálható az elvhű kommunista házmester, mint a volt horthysta főtiszt vagy a munkatáborokból hazatért házaspár.

Egyszerű futballhisztéria volt ez vagy az 1956-os forradalom előjátéka? Tömegoszlatási főpróba? A szabadság első szárnypróbálgatása? Senki sem tudja ez a regény azonban segít elképzeni, milyen lett volna nekünk is ott lenni az események forgatagában.

kevesebb

További ajánlatunk

Kőkemény hasizmok
borító: Kőkemény hasizmok>
2 490 Ft
Nyerj csatát naponta!
borító: Nyerj csatát naponta!>
2 490 Ft
Tartásjavítás tetőtől talpig
borító: Tartásjavítás tetőtől talpig>
2 490 Ft
A Barcelona-örökség
borító: A Barcelona-örökség>
2 490 Ft
A futás öröme
borító: A futás öröme>
2 390 Ft
Bayern
borító: Bayern>
2 490 Ft
A shotokan karate útja
borító: A shotokan karate útja>
1 400 Ft
A Ferjáncz
borító: A Ferjáncz>
2 490 Ft

Hasznos holmik