• ISBN:
  ISBN 9789632274683
 • KIADÓ:
  Helikon Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  350 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2014

Németh Miklós

„Mert ez az ország érdeke…”

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 9789632274683
 • KIADÓ:
  Helikon Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  350 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2014

„Hogy teheti meg, hogy közvetlenül a választások előtt minden osztogatás és ígéret nélkül ily szigorúan takarékos költségvetést tervez? Ártani akar saját pártjának?” –kérdezte 1989 decemberében Theo Waigel nyugatnémet pénzügyminiszter Németh Miklós kormányfőtől. „Ez az ország érdeke – hangzott a válasz –, és ez minden pártszempontot felülír.”

Németh Miklós 1988 novemberétől 1990 májusáig állt a kormány élén. Kezdetben csak a rendszer tágítására törekedhetett, ám 1989 viharos eseményei során a cél már hamarosan úgy fogalmazódott meg, hogy biztosítani kell békés körülmények között az átmenetet, és le kell rakni az eljövendő jogállam alapjait. Németh és miniszterei – a pártállamról leválva, egyedül az ország érdekét szem előtt tartva – vállalták a feladatot. Így a kormányfő 1990 tavaszán, az immár szabadon választott országgyűlés előtt elmondhatta, saját munkájuk gyümölcseként nem keserű, hanem édes szájízzel nyújthatja be kormánya lemondását. A magyarországi emlékezetben megmaradt a „szakértő kormány” képe, ugyanakkor a Németh-kabinetet utólag csak kevesen tartják számon a rendszerváltás aktív, az eseményeket formáló elemeként. Ennek egyik oka bizonyára az is, hogy Németh, számos kortársával ellentétben, leköszönése óta alig-alig szólalt meg az utóbbi 25 esztendőben.

E könyvben most Németh Miklós beszél életéről, a rendszerváltásról s annak ismeretlen részleteiről. Mondanivalóját kiegészítik mások, akik pályáján találkoztak vele.

A kötet szerzője Oplatka András történész, újságíró, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Évtizedeken keresztül volt állandó szerkesztője, külpolitikai szakírója a tekintélyes Neue Zürcher Zeitungnak. Számos könyve jelent meg német és magyar nyelven. A Helikon Kiadónál ez a második kötete.

További ajánlatunk

Erzsébet királyné kíséretében
borító: Erzsébet királyné kíséretében>
1 990 Ft
Unortodox
borító: Unortodox>
2 599 Ft
Ami összeköt
borító: Ami összeköt>
2 390 Ft
Korszimfónia
borító: Korszimfónia>
990 Ft
Papp Laci
borító: Papp Laci>
1 190 Ft
Hogyan legyünk milliárdosok?
borító: Hogyan legyünk milliárdosok?>
1 990 Ft
Ingrid és Capa
borító: Ingrid és Capa>
790 Ft
Colin Firth
borító: Colin Firth>
1 990 Ft

Hasznos holmik