Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Vándorsólyom kisasszony könyvcsomag

A különlegesekről megjelent öt e-könyv egy csomagban

Riggs, Ransom

Fordította : Gálvölgyi Judit

Kiadó : Kossuth Kiadó

Megjelenés éve : 2019

1800 oldal

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).

Ransom Riggs a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regényével robbant be a bestsellerek világába 2011-ben. A történet napjainkban játszódik, és hosszabb-rövidebb időutazások tarkítják cselekményét. Fantasy elemekkel tűzdelt misztikus kalandregény, elsősorban a fiatal felnőtt olvasók számára (főhőseinek többsége 15–18 éves kamasz), de az olvasói visszajelzések alapján minden korosztálynak emlékezetes olvasói élményt nyújt. A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei az Üresek városa és a Lelkek könyvtára című kötetekkel alkot trilógiát. Jacob Portman története a Napok Térképében folytatódik, amely egy új trilógia első kötete.
   A különlegesek meséit, mítoszait, próféciáit mutatja be a 2017-ben megjelent A különlegesek regéi című kötet, amelyet Andrew Davidson illusztrációi díszítenek.

Az öt e-könyv egy csomagban, kedvezményes áron vásárolható meg, csak itt, a Multimédiaplázában.

 

A különlegesek univerzuma
Figyelem! Ha elolvasná a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regényt, ugorja át az alábbi ismertetőt, és
inkább hallgasson bele a műbe Mertz Tibor előadásában!

A regényfolyam alapgondolata, hogy világunkban ősidők óta élnek különleges képességekkel rendelkező emberek, akiket a különleges adottságokkal nem rendelkező „normálisok” üldöznek, mert félnek tőlük. Sok különlegest már gyerek-, illetve kamaszkorában megkeresnek és „szárnyaik alá vesznek” az ymbrynék, azaz a madárrá változni tudó különleges asszonyok, akik képesek időhurkot létrehozni és fenntartani. Más különlegesek felnőttként keresnek maguknak hurkot, hogy ott éljék le életüket. (És persze olyanok is akadnak, akik a „normálisok” üldöztetésével dacolva hurkon kívül élik le életüket.)
  
Mi az időhurok?
   Az időhurok egy kisebb-nagyobb hely (egy ház, egy település), amelyben az időt az ymbryne minden nap egy adott időpontban újraindítja. Vándorsólyom kisasszony időhurkában például 1940. szeptember 3-a ez a nap. Aki 14 évesen beköltözik egy hurokba, amíg ott él, 14 éves marad, mert az időhurokban a teste csupán egyetlen napot öregszik, és a hurok napjának „újraindításakor” egy napot visszafiatalodik. Emlékeit azonban megtartja minden megélt napról… A különleges teste csak akkor kezd el fokozatosan öregedni, ha hosszabb időre elhagyja a hurkot. Minél hosszabb időn át élt a hurokban, annál gyorsabban „öregszik előre”, amikor hurkon kívül, a valós időben tartózkodik. Egy olyan különleges fiatal, aki már 60–70 éve időhurokban él, a hurkon kívül akár néhány hónap alatt megöregszik és meghal.

  
A hurok két kapuja két különböző korra néz, így lehetséges, hogy Jacob Portman a saját korának egy nyári napján belép Vándorsólyom kisasszony időhurkába, és kiléphet belőle 1940. szeptember 3-án. Aki nem tartozik a különlegesek közé, az nem képes belépni az időhurokba, a különlegesek azonban a hurkok között lépkedve képesek korokon át utazást tenni.

   A különlegesek mindig is titokként kezelték az időhurkok helyét és időpontját a világban, és erről nagyon kevés térkép készült – az egyik ezek közül a Napok Térképe. Jó tudni azonban, hogy a Napok Térképe sem mutat meg minden hurkot!

A Vándorsólyom-regények jellegzetes eleme, hogy a szerző sok ezer régi, furcsa fotográfia közül kiválogatott képek tucatjait használja fel illusztrációképpen. Ezek a hol mulatságos, hol baljóslatú régi fotók és képeslapok szokatlanul, ámde kitűnően illusztrálják az eseményeket és a regények lapjain feltűnő különféle alakokat. Jelzik, mi minden szolgálhatott az író ihletforrásául, egyidejűleg  utánozhatatlan, minden más műtől különböző hangulatot kölcsönöznek. Nem kis mértékben ezeknek a gondosan kiválasztott képeknek köszönhető, hogy e könyvek olyanok, mint főhőseik: különlegesek.

(Részlet a Napok Térképe című kötetből)

"– Szóval volna számunkra munkája? – kérdeztem.
   – Tulajdonképpen akad. – Lenyúlt maga mellé, és két csomagocskát tett az asztalra. Nagyjából akkorák voltak, mint egy-egy puha kötésű könyv, barna papírba csomagolva. – Ezeket kellene kézbesíteni. Kibontatlanul.
   Majdnem elnevettem magam.
   – Ennyi?
   – Tekintsd az állásinterjú második lépésének. Bizonyítsd be, hogy képes vagy a csomagokat célba juttatni, és kapsz igazi küldetést.
   – Meg tudjuk oldani – mondta Emma. – Van róla fogalma, miket tettünk?
   – Az Európában történt, ifjú hölgy. Amerika más világ.
   – Jóval idősebb vagyok magánál.
   – Jól van – mondtam. – És hová vigyük őket?
   – Rajta van a cím a csomagokon.
   Az egyik csomagon kézírással ez állt: LÁNGOLÓ EMBER.
   A másikon: PORTÁL.
   – Nem értem – mondtam.
   – Itt van valami, aminek a segítségével elindulhattok. – Felemelte a poharát, és az alátétet elém tolta."

 

A különlegesek univerzuma már az első kötet megjelenése után számos magyar rajongót szerzett. Erről tanúskodik a rajongók által a kiadó hivatalos Vándorsólyom-facebook-oldalára írt történeteket tartalmazó, szabadon letölthető Vándorsólyom kisasszony – Variációk című e-könyv.

A szerző
Ransom Riggs (szül. 1979, Maryland, USA) amerikai író, a Kenyon College-ben irodalmat, a Dél-kaliforniai Egyetemen pedig filmezést tanult. Első regénye, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei  (2011) világsiker lett (és mozifilm is készült belőle). A trilógia további részei, a szintén nagy sikerű Üresek városa (2014) és a Lelkek könyvtára (2015).
Jacob Portman és különleges barátainak történetét az író új trilógiával folytatja, amelynek első kötete, a Napok Térképe (2019). 2017-ben következett egy mesegyűjtemény: A különlegesek regéi. Magyarul valamennyi Gálvölgyi Judit fordításában és a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. Ransom Riggs a feleségével, a szintén író Tahereh Mafival Los Angelesben él.


 
 

© 2010 multimediaplaza.com