Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Férfiidők lányregénye

F. Várkonyi Zsuzsa

Előadó : F. Várkonyi Zsuzsa

a szerző kiadása

Megjelenés éve : 2019

537 perc

Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

2 950 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 

Ez a hangoskönyv a holokauszt és a Rákosi-rendszer borzalmainak leírása helyett arról szól, ahogy kisemberek ezekkel a traumákkal megbirkóztak.

A történet 1948 és 1956 között játszódik. Főhősei: egy elárvult, az események kezdetén 16 éves, anorexiás kislány, akit idős rokona vett magához a háború után, és egy családját elvesztett orvos, akit ez az érzékeny, rendkívül okos, érzelmileg szétesőben lévő kislány, Klára választ magának pótapaként.
   A kezdeti kölcsönös bizalmatlanságot mindkettőjükben hamar legyőzi a valakihez-tartozás vágya. Klára még akkor, 1948-ban is reménykedik szülei hazatértében, és választott új támasza, Aldó türelemmel várja, amíg a kislány szembe tud nézni a végleges veszteséggel. Mindketten elkezdenek gyógyulni, és a korábbi életükben megtapasztalt sokféle szeretetet  most már egymásra „költik”. Kirajzolódik a jólelkű, jámbor, szintén talajvesztett öreg nagynéni, Olgi alakja is. Klára lassacskán újra látni kezdi az élet értelmét, fokról-fokra szelídül, mert most már van „kinek” ─ Aldónak ─ teljesítenie emberségből, szorgalomból, megbízhatóságból. Hármuk élete már-már normálisnak érződik, amikor 49-ben beköszönt az újabb terror: a Rákosi-éra.
   Ezután nem csak a két főhős előző életének epizódjai kerülnek felszínre, hanem új kapcsolataik is: a mindhárom gyerekét elvesztett Freud házaspár, akik Aldó segítségével fogadnak örökbe két kislányt, majd a férj ─ új gyerekeit féltve ─ besúgói megbízást vállal, és kerül mély lelkiismereti válságba. Aldóék egykori gyerekorvosa, aki felesége és egyik felnőtt gyereke brutális elvesztése után újraházasodott, de a besúgói megbízást visszautasítva öngyilkos lesz feleségével együtt.
   Klára végre barátnőket talál az iskolában, ahova begyűrűznek a kor borzalmai: a Rajk-per híre, az internálások réme, és egy félárva barátnő drámai megpróbáltatása, akinek apját elviszik egy éjszaka, és a kislány öngyilkossági kísérlete után Aldó segítségével sikerül őt talpra állítani. Aztán jön egy újabb drámai éjszaka, amikor Aldó és Klára rettegve lesik az előszobaajtón beszűrődő fénynél, vajon nem Aldóért jött-e az ÁVO. E fenyegetettség után élik meg ─ szinte félájultan ─ összetartozásuk mélységét.
   1955-ben Aldó visszakapja háború előtti rangos kórházi állását, Klára főiskolás, és rendkívüli nyelvérzéke révén hamar nagy sikereket ér el. Udvarlója, a kedves, bohém Pepe tíz évvel a háború után végre derűt hoz a családba. Aldó nem könnyen fogadja őt el ─ hiszen mindentől félti fogadott lányát ─, de bölcsen hátralép, és némi vívódás után ő is új társat választ magának. Kezdetben csak azért, hogy Klára szabadnak érezhesse magát; végül azoban sok örömet talál új kapcsolatában.
   1956 októberében Aldó benn reked a kórházban, aminek különleges légköre ezekben a hetekben kemény tabukat dönt le, orvosokban, ápolókban, ápoltakban egyaránt. Az elmúlt évben összekovácsolódott család ─ Klára, Olgi, Pepe, Pepe anyja és Aldó felesége ─ rettegve várják haza Aldót, végül átélik, amit 1945-ben nem sikerült: senki nem veszett el a felfordulásban, mindnyájan élnek.
   Az utolsó fejezet Klára naplójegyzetei nyomán tudósít életük további menetéről: Olgi, Aldó és Aldó felesége haláláról, Klára és Pepe válásáról ─ de ezeket a beszámolókat Klára már új szerelmének, későbbi férjének küldi, és innen értesülünk arról, merre kanyarodott az ő élete.

A szereplőket szinte kizárólag megszólalásaik, dialógusaik és belső monológjaik révén ismerjük meg, külsejükről alig esik szó. Klára naplóbeírásai végigkísérik a regényt, más szemszögből mutatva meg az eseményeket és a fiatal lány fejlődését.

A hangfelvétel alapjául szolgáló könyv három magyar és egy német kiadást ért meg. (Mérték Kiadó 2004, 2011, 2018; Hartung-Gorre Verlag 2005).
   A regényből filmes adaptáció is készült 2019-ben, "Akik maradtak" címmel, Hajduk Károly és Szőke Abigél főszereplésével, melynek rendezője Tóth Barnabás, producerei Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

1. "Azért jöttem, hogy örüljél..."
2. "Gyógyíts minket, Örökkévaló, és mi meggyógyulunk"
3. Rókavadászat
4. Élhető
5. Utóirat: Búcsú az első generációtól


 
 

© 2010 multimediaplaza.com