Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Mi az e-könyv?

 

Tágabb értelemben az e-könyv, azaz elektronikus könyv egy számítógépes adatállomány, más néven fájl, amit portálunkról letölthet a saját számítógépére, és onnan átmásolhat e-könyv-olvasójára, vagy elolvashatja számítógépe monitorán, a számos ingyenes olvasószoftver valamelyikének segítségével. (Kérjük, vegye figyelembe, hogy a monitoron szöveget olvasni fárasztó és hosszú távon ártalmas az emberi szem számára.)

Szűkebb értelemben az e-könyv leggyakrabban egy olyan .epub vagy .mobi kiterjesztésű fájl, mely egy könyv (publikáció) szövegét és illusztrációit a nyomtatott könyv megjelenéséhez nagyon hasonló módon mutatja meg. Az e-könyv tehát szerkesztett, ellenőrzött, befejezett mű, amelynek van címoldala, tartalomjegyzéke, fejezetbeosztása, lábjegyzetei stb., a szöveg megjelenése pedig a megszokott könyvszerű, könnyen olvasható formát mutatja. Az e-könyv-olvasó készülék megjelenítőjén látható és lapozható oldalak kinézete a nyomtatott könyvet utánozza.

Az .epub formátumú e-könyveket asztali számítógépén vagy notebookján legjobban a Lucidor nevű ingyenes olvasószoftverrel (lucidor.org), vagy az egyszerűbb kezelésű és kisebb tudású FBReader nevű ingyenes szoftverrel nyithatja meg. (Utóbbit az fbreader.org weboldalról töltheti le.) A .mobi formátumú e-könyveket a Kindle e-könyv-olvasóval rendelkező vevőinknek ajánljuk.

Az EPUB és a MOBI, mint a legelterjedtebb szabványos e-könyv-formátumok, egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy lehetővé teszi: a szöveg nagyításakor az e-könyv-olvasó készülék ne a könyvoldal képét nagyítsa (mint például a közkedvelt pdf-fájloknál), hanem a szöveg betűméretét növelje, és a megnövelt betűmérettel villámgyorsan újratördelje az oldalakat. Ennek köszönhető, hogy nem marad le a kijelzőről a lap széle vagy alja. A szavak elválasztásának képessége függ az e-könyv-olvasó típusától, fejlettségétől. Ez kismértékben befolyásolja a szöveg megjelenését a nyomtatott könyvekhez képest.

Javasoljuk, ha még nem használt e-könyvet és/vagy nem rendelkezik e-könyvolvasó készülékkel, telepítsen egy e-könyv-olvasó szoftvert számítógépére, majd töltse le és tekintse meg az alábbi mintát: Jókai Mór: Fekete gyémántok (részlet).

Az e-könyvek túlnyomó többsége ma még világszerte olyan mű, amely nyomtatásban már megjelent, vagy megjelenik az e-könyv-kiadással egyidőben. Angol nyelven milliós nagyságrendű ilyen cím lelhető fel az interneten. A multimédiapláza szerkesztőiként arra törekszünk, hogy hozzájáruljunk a magyar nyelvű e-könyv-választék szélesítéséhez.

Minden vásárlás újabb e-könyvek létrehozását teszi lehetővé.

Köszönjük, hogy nálunk vásárol!

 

© 2010 multimediaplaza.com