Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Utazás a Naprendszerben

magyar nyelvű ismeretterjesztő szoftver

Szarka Levente

Kiadó : Kossuth Kiadó

Kompatíbilis : WinXP, Vista 32bit, Vista 64 bit, Win7 32bit, Win7 64 bit

Mit kell tudni multimedia-programjainkról?
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

2 490 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 
A kiadvány története
A Kossuth Kiadó 1996. évi amatőr multimédia-programozói pályázatát Szarka Levente, kecskeméti amatőrcsillagász nyerte Utazás a Naprendszerben című programjával, amely 1997 februárjában jelent meg a Kiadó gondozásában, s "pályafutásának" közel két és fél éve alatt rendkívül népszerűnek bizonyult. 1999 júliusában, a napfogyatkozás tiszteletére adtuk ki a program második, alaposan átdolgozott és bővített kiadását, melyet most megvásárolhat és letölthet Kedves Látogatónk.

A kiadvány célja
A program anyaga az úgynevezett népszerű ismeretterjesztő művek kategóriájába tartozik. Nyelvezete nem szaknyelv, és nem merül részletező fizikai és kémiai szaktudományos magyarázatokba a csillagászati objektumok és jelenségek leírása kapcsán, mert az túlmutatna a kiadvány keretein. A közérthető nyelvezet és a látványos kivitelezés azt szolgálja, hogy az ismeretek a lehető legszélesebb olvasói kör számára váljanak elérhetővé és érdekessé. Az ismeretek könnyű befogadását egyfelől a nagyszámú illusztráció segíti, de még ennél is fontosabbnak tartottuk, hogy olyan programkezelői környezetet teremtsünk, amely a laikusok és téma iránt eddig közömbös nézők érdeklődését is felkelti és ébren tartja. Az átdolgozás minden részletét érintette az anyagnak, amely négy új fejezettel bővült.

A program jellemzői
A lemez a földi légkörtől tágabb otthonunk, a Naprendrendszer határáig nem mindennapi utazást kínál. Az út során narrátor kísérőink kalauzolásával, mintegy 150 oldal terjedelmű szöveg és több mint 500 színes illusztráció, valamint 32 filmbejátszás és 2 órányi hangfelvétel segítségével ismerjük meg a Napot, a bolygókat, az üstökösöket és a többi égitestet. Az illusztrációk között olyan képeket is láthatunk, melyek elkészíthetőségéről a kutatók a huszadik század utolsó éveit megelőzően csak álmodozhattak.

A program leírása
A főmenüben, az óramutató járása szerint haladva, 12 óránál találjuk az anyag törzsét alkotó Nap, bolygók, holdak, üstökösök fejezetet. Alfejezetenként 3–20 képernyőoldalon, nagyítható képekkel mutatja be a címében felsorolt objektumokat. A kinyomtatható szöveg élőszóban is meghallgatható, videóbejátszás, rendszerezett csillagászati adatok, valamint (a galériában) további képek egészítik ki, és a sárga színnel kiemelt kereszthivatkozások kapcsolják a program többi fejezetéhez.
A következő fejezet (Tudta-e hogy…) a Naprendszer olyan látványos fizikai jelenségeivel foglalkozik, melyek egyfelől megfigyelhetők a Földről is (pl. Nap- és holdfogyatkozás, meteorok, sarki fény stb.) másfelől mindennapi életünket is befolyásolják (évszakok váltakozása, gravitáció stb.) A témakörök bemutatásának logikája megegyezik az előző fejezetével.
A harmadik rész (Űrszekerek) a Naprendszert felfedező, 1999-ig indított nagy űrkutatási programokat tárgyalja, a Holdra szállásoktól, a bolygóközi expedíciókon (Pioneer, Voyager) és a bolygószondákon (Venyera, Viking, Galilei, Mars Pathfinder stb.) át az ezredforduló (Mars Global Surveyor, Cassini) és az akkor még tervezett jövő (Stardust, Pluto-Kuiper Express) néhány vállalkozásáig.
Az Érdekességek innen-onnan című fejezet a csillagászat történetének olyan érdekfeszítő epizódjairól szól, mint például a Galilei-holdak felfedezése, a Betlehemi csillag legendája, az élet lehetőségei a közeli bolygók valamelyikén vagy a Holdon talált földi eredetű baktériumok.
A Felfedezők élete című fejezet húsz kiemelkedő csillagász és fizikus életét és munkásságát mutatja be Ptolemaiosztól Tombaugh-ig, köztük a magyar Hell Miksát, Konkoly Thege Miklóst és Kulin Györgyöt.
A Jelenségnaptár az 1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozástól a 2050. október 30-i teljes hold-fogyatkozásig nyújt kronológiát a hazai földről megfigyelhető legjelesebb csillagászati eseményekhez.
A sorban következő Lexikon a szövegben használt szakkifejezések magyarázatait tartalmazza, amelyek között betűrendes listában kereshetünk.
Továbbhaladva az óramutató járása szerint, a CD-ROM alkotóinak Névjegyéhez jutunk, melynek ma már talán múzeális értéke a Naprendszer kutatásával kapcsolatos, 1999-ben létező weboldalak jegyzéke. A program megtekintését aláfestő zene teszi hangulatosabbá, mely ki- és bekapcsolható.
Végül 15 perces vetítés indítható el (Utazás a Naprendszerben), mely afféle kivonatát adja a programnak, néhány mondatban és képben összefoglalva és bemutatva annak teljes anyagát.
Tanácsunk: ahol az egérnyíl kézzé változik, kattintson.

A CD-ROM eredetileg a Magyar Csillagászati Egyesület és a Budapesti Planetárium ajánlásával jelent meg. Azóta nagyon sokat lépett előre a csillagászat és az űrkutatás. Új műszerek és technológiák születtek, újabb nagy kutatási programok indultak el, köztük számos szonda és műhold. Ezek a legújabb tudományos felfedezések alapján megépített eszközök olyan adatokkal és ismeretekkel árasztják el a kutatókat, melyek nemcsak egyre tökéletesítik a Naprendszerről és a világegyetemről gyűjtött ismereteinket, de nemegyszer valósággal átformálják a tudományos közfelfogást. Az eredeti CD-ROM megjelenése óta nemcsak a tudósok, hanem a kozmosz iránt érdeklődő amatőrök is közelebb kerülhetnek a csillagokhoz: ma már többségünk számára megfizethető, elérhető közelségbe kerültek azok a félprofi és profi minőségű, különféle fajtájú csillagászati távcsövek, melyek 15 éve még csak néhány obszervatórium féltett kincsei lehettek. Jó minőségű kezdő távcső már nagyon olcsón is kapható, de aki rászánja mondjuk egy középkategóriájú színes tévé árát, ma már olyan csodákat láthat saját szemével az éjszakai égen, mint amilyenekről ez a kiadvány szól. Reméljük, programunk megtekintése számos olvasónkban felkelti a vágyat, hogy az égbolt lenyűgöző szépségét a maga szemével figyelje meg egy teleszkópba nézve.


 
 

© 2010 multimediaplaza.com