Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Észak-Amerika

magyar nyelvű ismeretterjesztő szoftver

dr. Juhász Árpád

Kiadó : Kossuth Kiadó

Kompatíbilis : WinXP, Vista 32bit, Vista 64 bit, Win7 32bit, Win7 64 bit

Mit kell tudni multimedia-programjainkról?
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

2 490 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 
�Aki eljut a hegyi mamutfenyők birodalmába, és a szerzőhöz hasonlóan egy holdfényes éjszakán át bolyonghat a Föld leghatalmasabb élőlényei között, rádöbben: milyen nyúlfarknyi a fehér ember amerikai történelme a kontinens és élőlényei korához viszonyítva

Aki eljut a hegyi mamutfenyők birodalmába, és a szerzőhöz hasonlóan egy holdfényes éjszakán át bolyonghat a Föld leghatalmasabb élőlényei között, rádöbben: milyen nyúlfarknyi a fehér ember amerikai történelme a kontinens és élőlényei korához viszonyítva. Egyik-másik mamutfenyő már Krisztus születésekor sudár faóriás volt, s némelyikük kétezer éves matuzsálemnek számított, amikor az első európaiak Észak-Amerika földjére léptek. A kővilág - a kanyonok, hegycsúcsok, természetes sziklahidak birodalma - jóval ősibb: korát évmilliókban, sőt évmilliárdokban mérik. A Grand Canyon bolygónk talán legcsodálatosabb geológiai képeskönyve, ahol a Colorado folyó kétmilliárd éves kőzetrétegeket tárt fel szívós eróziós munkájával.

Kiadványunk Észak-Amerika természeti értékeinek gyűjteménye. A természet élő és élettelen remekművei oly változatosak, hogy teljes bemutatásuk szinte lehetetlen. Az Északi sarkkörön túl az örök fagy az úr, míg délen, az Egyesült Államok és Mexikó határvidékén forró sivatagok terpeszkednek, sőt a Mexikói-öböl partját néhol trópusi esőerdők szegélyezik. Időről időre tűzhányókitörések és földrengések jelzik, hogy a Föld belső erői ellen a világ legfejlettebb ipari államában sincs teljes biztonságban az ember. Az erdőrengetegekben ma is tucatszámra találkozhatunk medvékkel, szarvasokkal, annak köszönhetően, hogy még idejében felismerték a nemzeti parkok létrehozásának fontosságát. A nemzeti parkok a természet élettelen alkotásait is őrzik, jóval nagyobb arányban, mint például Afrikában.-

(Részlet a szerző bevezetőjéből)

 

A PROGRAM TARTALMA

 

A Kontinensről kontinensre című CD-ROM-sorozatunk második részeként készült el 1999-ben az Észak-Amerika című ismeretterjesztő program. A mű Észak-Amerika szárazföldi területeit mutatja be Alaszkától a Yucatán-félszigetig (a leírás nem terjed ki Grönlandra, a karibi térségre és az Egyesült Államok tengerentúli területeire).

A múlt emlékei című fejezetből megismerjük az élet legkorábbi nyomait, a híres ősmaradványok lelőhelyeit, az észak-amerikai dinoszauruszok felfedezésének történetét és a jégkorszaki emlősök maradványainak feltárását.

A Felfedezők, kalandorok címet viseli a kontinens benépesülésének és a fehérek általi leigázásának áttekintése. E történet az őskori bevándorlástól a bennszülött népek újkorban lezajlott szinte teljes kiirtásáig tart, igaz, a tragikus történelmi folyamat nem nélkülözi a földrajzi kutatók önfeláldozó hősiességének mozzanatait sem.

A Kontinens című fejezet Észak-Amerika természetföldrajzi jellemzőit, a Nagytájak pedig a nagy földrajzi egységek kialakulását, tájait, életföldrajzát és érdekességeit írja le szakszerűen, részletesen, olvasmányosan.

A Szafari című részben a nemzeti parkok és a legszebb tájak felkeresésére indított tetszőleges utazás képei állíthatók össze, közel 30 állomás érintésével. Akinek megadatik a lehetőség, hogy személyesen is felkeresse a varázslatos vidékeket, e fejezetben fontos információkat talál Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó nemzeti parkjairól.

A szárazföld páratlan természeti kincseit mutatja be a Nemzeti Parkok című fejezet, azzal a ki nem mondott reménnyel, hogy a kiadvány olvasói, nézői felismerik a természet ezen élő és élettelen alkotásainak szépségét és meggyőződnek arról, mennyire fontos ezek megóvása, védelme - mindenütt a világon.

Természetesen a program szerves része a Galéria, ahol tetszőleges vetítést lehet összeállítani a kiadvány fotóiból és videobejátszásaiból, a Függelék a kislexikonnal, a névmutatóval és a kontinens földrajzi rekordjait felsoroló leg-ek című alfejezettel, valamint a szárazföldön található három ország: Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó alapvető adatait közlő rész. Szinte minden szöveg és kép kinyomtatható és a program használatát mindenütt súgó segíti. A szöveget átszövő kereszthivatkozási rendszer képes-hangos illusztrációkat és szöveges magyarázatokat hoz a képernyőre, számos helyen egymáshoz kapcsolódó szövegrészek közötti közlekedést is lehetővé tesz: ez megkönnyíti az összefüggések felismerését és - az alkotók szándéka szerint - izgalmas felfedezéssé varázsolja a Föld egyik legcsodálatosabb szegletének, Észak-Amerikának a megismerését.

 

 

ÍRTA: DR. JUHÁSZ ÁRPÁD

A földrajzi fejezetek társszerzője és lektor: dr. Miczek György

A múlt emlékei című fejezet szerzője: dr. Galácz András

A sorozat főszerkesztője: dr. Vojnits András

A sorozat lektora: dr. Gábris Gyula

 

1998-ban indítottuk nagyszabású ismeretterjesztő programsorozatunkat, melynek részei a szárazföldek természeti képét mutatják be színes, vonzó formában, közérthető, egyben a tudományosság igényeit is kielégítő módon. A hazai tudományos élet vezető, a földrészeket személyesen is bejárt szakembereiből álló teamek munkáján alapul a kiadványok új, eredeti szöveg- és képanyaga, térképekkel, valamint hang- és filmbejátszásokkal kibővítve. A sorozat részei a földrajztudomány, a botanika, a zoológia és a geológia legfrissebb eredményeinek felhasználásával mutatják be a kontinensek felfedezését, felszínét, kialakulását, földtani felépítését, éghajlatát, vízrajzát, növényzetét és talaját, állatvilágát. Képzeletbeli utazást tehetünk a földrészek védett területein, nemzeti parkjaiban és bepillantást nyerünk korunk egyik legégetőbb problémája, a természet- és környezetvédelem területére.

 

A Kontinensről kontinensre programsorozat részei:

Afrika (előkészületben)

Ausztrália

Ázsia

Dél-Amerika

Európa

Észak-Amerika

Óceánok és sarkvidékek


 
 

© 2010 multimediaplaza.com