• KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  296 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
 • ISBN:
  ISBN 9789634754107

Titkos társaság

A Magyar Testvéri Közösség története

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  296 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
 • ISBN:
  ISBN 9789634754107

1947 – a fordulat éve. A háború utáni reményteli többpártrendszert ekkor érte az első látványos támadás: megkezdődött az a koncepciós persorozat, melynek során számos vezető kisgazda politikusra "rábizonyították" a köztársaság megdöntésének vádját. Így sikerült eltávolítani a politikai életből sokak mellett a párt főtitkárát, Kovács Bélát, a miniszterelnök Nagy Ferencet, az országgyűlés elnökét, Varga Bélát, és olyannyira meggyengíteni a Kisgazdapártot, hogy nem gördíthetett már akadályt a kommunista hatalomátvétel elé.
Ebben a politikai színdarabban, amellyel a jövő koncepciós pereinek prototípusát is kikísérletezték, a főszerepet a Magyar Testvéri Közösség nevű szervezetre osztották. Ezt az úgymond horthysta reakciósokat tömörítő szélsőjobboldali titkos társaságot kiáltották ki a köztársaságellenes összeesküvés koordinátorának. De mi volt valójában ez a Titkos társaság?
Szekér Nóra könyve erre a kérdésre keresi a választ. A koncepciós perekben kialakított torz kép felülvizsgálata során megismerkedhetünk a kommunista hatalomátvétel és -gyakorlás módszertanával, az államvédelmi szervek munkamódszerével. Elénk tárul a konspiráció világa, egy titkos társaság szervezeti felépítése, gyakorlati működése és politikai-társadalmi szerepe. A Közösség története árnyalja azoknak a politikai rendszereknek a történetét is, melyekben szerepet játszott.

SZEKÉR NÓRA 1976-ben született. 2009-ben szerzett doktori fokozatot, jelenleg a Rendszerváltozás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos munkatársa. 2009 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadó oktatója.

További ajánlatunk

Hadik András válogatott hadügyi írásai
borító: Hadik András válogatott hadügyi írásai>
1 699 Ft
Lágerutazás
borító: Lágerutazás>
2 490 Ft
Honmentők / honvesztők
borító: Honmentők / honvesztők>
2 999 Ft
A Magyar Korona könyve
borító: A Magyar Korona könyve>
2 790 Ft
A magyar nemes vitézsége
borító: A magyar nemes vitézsége>
2 790 Ft
Magyarország a második világháborúban
borító: Magyarország a második világháborúban>
990 Ft
A dualizmus kora
borító: A dualizmus kora>
990 Ft
Romlás és kiútkeresés
borító: Romlás és kiútkeresés>
990 Ft

Hasznos holmik