• FORDÍTOTTA:
    Salgó Ernő
  • KIADÓ:
    Kossuth Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2021
  • OLDALSZÁM:
    304 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789635443987
apple store link google play link

Joseph Fouché emlékiratai

Olvass bele!
  • FORDÍTOTTA:
    Salgó Ernő
  • KIADÓ:
    Kossuth Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2021
  • OLDALSZÁM:
    304 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789635443987
apple store link google play link

Joseph Fouché, a hatalom bűvöletében élő egykori szatócsfiú, a francia forradalom után egymást váltó rezsimek örökös rendőrminisztere minden idők legnagyobb politikai túlélőművészei közé tartozik.

Ifjan felszentelt pap és matematikatanár lett, de hamarosan elhagyta mindkét pályát. Bár magával vitte az önfegyelmet, a logikai éleslátást és a kivételes munkabírást, később az erőviszonyokat felmérő ügyes helyezkedés és a köpönyegforgatás, hűségeskük és árulások határozta meg politikai pályáját. A forradalom kitörése után már alkotmánypárti nézeteket hirdetett, majd a Konvent – előbb mérsékelt, girondista, majd radikális, hegypárti – képviselője lett. Robespierre diktatúrája idején a legradikálisabb „veszettekhez” állt. Miután kis híján maga is a guillotine alatt végezte, végül azok közé került, akik Robespierre-t juttatták a nyaktiló alá.
A jakobinusok bukása után ismét a diktatúrát megdöntő hegypártiakhoz csatlakozott, majd a megfelelő pillanatban Bonaparte Napóleon mögé állt. Egy időre szembefordult Napóleon hatalmi törekvéseivel, de a titkosrendőrség megszervezőjeként és vezetőjeként, a császár tanácsadójaként addigra már nélkülözhetetlenné tette magát.
Mivel világosan látta Napóleon háborús terjeszkedő politikájának közelgő kudarcát, szolgálatait felajánlotta Wellington hercegnek és a Bourbonoknak is. Ennek ellenére 1814-ben a száműzött Napóleon visszatérését szervezők között jelent meg, ám a Wellingtonnal és Metternichhel ápolt jó kapcsolata megóvta őt a waterlooi bukás következményeitől. Részt vett a Bourbon-restauráció előkészítésében, de mivel annak idején szerepe volt XVI. Lajos vérpadra küldésében, a visszatérő dinasztia száműzte Franciaországból.
Az időszak minden híres és hírhedt személyiségeiről vezetett kartotékjaitól még bukása után is rettegtek kortársai. Az Osztrák Császárságban kapott menedéket, utolsó éveit Linzben és Triesztben élte le, itt írta meg emlékiratait, amelyek halála után jelentek meg. A mű ez idáig egyetlen magyar fordítása – Salgó Ernő munkája – először 1943-ban jelent meg.

További ajánlatunk

Himmler masszőre
borító: Himmler masszőre>
3 499 Ft
Tankcsaták a nyugati fronton
borító: Tankcsaták a nyugati fronton>
4 490 Ft
Az Elátkozott torony
borító: Az Elátkozott torony>
2 999 Ft
Végítéletgép
borító: Végítéletgép>
2 790 Ft
A legsötétebb óra
borító: A legsötétebb óra>
1 980 Ft
Moszád
borító: Moszád>
2 490 Ft
Fölbolydult világ
borító: Fölbolydult világ>
990 Ft
Van-e történelem?
borító: Van-e történelem?>
1 290 Ft

Hasznos holmik