• KIADÓ:
  Athenaeum
 • OLDALSZÁM:
  320 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • ISBN:
  ISBN 9789635431250

Kerti szonáta

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Athenaeum
 • OLDALSZÁM:
  320 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2021
 • ISBN:
  ISBN 9789635431250

A nők nemcsak otthon végeznek láthatatlan munkát, sokszor a társadalomért is úgy tevékenykednek, hogy szinte megfeledkeznek róluk. Ezekről az alig emlegetett női hősökről szól a regény. A fiktív szereplőkkel dolgozó kötet olyan, mint egy szövegből szőtt szonáta a lelkierőről és a bátorságról.
A regény nem egy kortárs visszaemlékezése a késő szocializmusról, inkább a következő generáció tisztelgése az örökségként kapott mítosz előtt, egyfajta emberi, lelki rekonstrukciója a nyolcvanas évek végének. 1987-ben járunk, Magyarországon, Budapesten. A korábbi politikai struktúra már működési zavarokkal küzd. A besúgói rendszer még aktívan működik, az ellenzék is egyre több akciót szervez: a kötetben mindkét oldalról megismerhetünk embereket.
A kamaraműként is felfogható regény az árulás és lázadás pszichológiájával foglalkozik, azzal, milyen apróságokon, rejtett családi kódokon, lelki töréseken múlik az, hogy valaki a rendszerrel való tudatos konfrontáció útját választja, vagy éppen aktívan segédkezik a fenntartásában.
Ám nehéz pálcát törni bárki felett is egy olyan korszakban, amikor nincsenek egyértelmű frontvonalak, és a könyvnek nincs is ilyen szándéka.

A regény lapjain 1944-től 1987-ig villannak fel a magyar történelem olyan drámai pillanatai, melyek mindenkire hatással voltak, de a nőknek sokszor még nagyobb traumát jelentettek.
Amíg pedig megismerjük az ő túlélési stratégiájukat, addig is vígan zötyögnek a Zsigulik, kotyognak a kávéfőzők, végtelen lassúsággal épülnek a víkendházak, Beszélőket lapoznak titokban, hangulatjelentések készülnek, szól a Kontroll Csoport, a panellakások fagyöngyös függönyei engedelmesen csörögnek a vállunk körül, a főszereplők számára pedig a végére kiderül: ki árult el másokat, és ki önmagát.

További ajánlatunk

Visszatérünk
borító: Visszatérünk>
1 990 Ft
Tango blues
borító: Tango blues>
2 599 Ft
Verseim - Tizenhárom történet
borító: Verseim - Tizenhárom történet>
2 290 Ft
Más bolygó
borító: Más bolygó>
2 790 Ft
Halló, itt a Mennyország!
borító: Halló, itt a Mennyország!>
2 190 Ft
Palackposta
borító: Palackposta>
1 990 Ft
Apám felesége
borító: Apám felesége>
890 Ft
Húsz óra
borító: Húsz óra>
990 Ft

Hasznos holmik