• KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  228 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
 • ISBN:
  ISBN 9789634755029

Katalin utca

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  228 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2017
 • ISBN:
  ISBN 9789634755029

„A Katalin utca egyszerre valóság, egyszerre jelkép” – állítja művéről az írőnó. Egy csendes budai utca, ahonnan a Dunára látni. Itt él három szomszédos házban három baráti család: a fogorvosék lányukkal, Henriettel, az özvegy őrnagy házvezetőnőjével és fiával, Bálinttal, és a kiváló tanár feleségével meg két lányával, Irénnel és Blankával. A gyerekek nem csak játszótársak, bonyolult és ellentmondásos szálak fűzik össze őket.

Mint jelkép, a Katalin utca az ártatlan és romlatlan gyermekkor, a bűntelen ifjúság szimbóluma. Ezt az idilli világot rombolja szét a történelem, a Horthy-korszak, majd a háború durva valósága, amelyben elsüllyed ház, utca, ország, minden nemes emberi érzés, még a szerelem is.

Akik mindezt túlélik, azok is kiűzetnek a Paradicsomból, mert vétkeztek, mert nem álltak ellen a Gonosznak. Már csak álmaikban térhetnek vissza a Katalin utcába, mert nem volt bátorságuk megtenni azt, amit meg kellett volna tenniük. A Katalin utcában már csak az élők közé vissza-visszalátogató halottak vannak otthon, akik emlékeikből újraépítik a múltat, de boldogok ők sem lehetnek, hiszen nincs átjárás az élők és a holtak világa között.

Debreceni egyetemistaként néha napokig ki sem mozdultam otthonról, és sorra olvastam Szabó Magda regényeit. Pedig nem vidám történetek ezek, a Katalin utca sem az. Sötét színekkel festi le engesztelhetetlen hőseit, mintha a palettájáról lefelejtették volna a világos festékeket. Nincs számukra feloldozás, ahogy a Katalin utca lakói számára sincs. Mégis, ennek a világnak hihetetlen ereje van. Elkap, mint egy sötét örvény, magával ragad és nem enged. Ellenállni fölösleges is, értelmetlen is.

Mörk Leonóra

További ajánlatunk

Az egri bikavér
borító: Az egri bikavér>
2 999 Ft
A Zsolnay
borító: A Zsolnay>
2 660 Ft
A szemlélők
borító: A szemlélők>
2 999 Ft
Körkép 2019
borító: Körkép 2019>
2 599 Ft
Getnó
borító: Getnó>
2 290 Ft
A nagy illúzió
borító: A nagy illúzió>
2 390 Ft
ÖL
borító: ÖL>
2 190 Ft
Mesekalauz úton lévőknek
borító: Mesekalauz úton lévőknek>
2 390 Ft

Hasznos holmik