• KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  216 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • ISBN:
  ISBN 9789634755098

Rianás

Kiadatlan versek és kisprózai írások

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  216 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • ISBN:
  ISBN 9789634755098

1945 után hosszú évtizedekig szinte csak a házsongárdi temető öreg fái és a versszerető erdélyi magyarok őrizték REMÉNYIK SÁNDOR emlékét. A rendszerváltás után megjelent életműkiadás azonban Magyarországon is ismertté tette ezt a kivételes személyiségű és különleges tehetségű költőt.

Reményik Sándor rejtőzködő, csupa kétellyel küzdő, vívódó alkotó volt – paradox módon mégis elsősorban szenvedélyes közéleti verseivel tett szert hírnévre. Ám plátói szerelmeit, legmélyebb, legszemélyesebb érzéseit megéneklő szerelmi költészete és természetlírája éppolyan lenyűgöző erejű, mint a politikai tárgyú szövegei.

Korábbi Reményik-képünket nagymértékben gazdagítja-árnyalja a Rianás című kötet, amely igazi irodalmi kuriózumokat tartogat az olvasó számára: több mint harminc, gyűjteményben még soha meg nem jelent verssel gyarapítja a költői életművet. A Látomások ciklus – melyet három újonnan felfedezett írással kiegészítve közlünk –, pedig arra világít rá, milyen forrásból táplálkozott Reményik lírája. Ezek a modern formavilágú, sodró lendületű, ritmikus prózában írt „költemények” bemutatják képzeletgazdagságát és kifejező stílusát.

Reményik Sándor sokoldalú író volt: esszéket, bírálatokat, cikkeket is publikált. A most közölt, nagyrészt az 1910-es, 1920-as években született kritikáiból érzékeny, kisebbségi sorsát öntudatosan vállaló, mélyen humánus művész portréja rajzolódik ki. Egy alkotóé, akit hamarosan tekintélyes költőként tartanak majd számon. Azé a fiatalemberé, akiről Németh László már 1927-ben azt írta: „ő az erdélyi költő”.

„Egy lángot adok, ápold, add tovább!” – kezdi Reményik Sándor egyik versét. A Rianás című kötet éppen ezt teszi. Hogy a költő művészete valóban „örök tűzként” égjen és világítson a ma emberének is.

További ajánlatunk

Mentem, álmodtam
borító: Mentem, álmodtam>
2 999 Ft
Idegenek-trilógia
borító: Idegenek-trilógia>
3 500 Ft
Stroke
borító: Stroke>
2 390 Ft
TündérVölgy
borító: TündérVölgy>
1 990 Ft
ROM
borító: ROM>
1 500 Ft
Mi történt avagy sem
borító: Mi történt avagy sem>
1 990 Ft
Az emlékezés tava
borító: Az emlékezés tava>
650 Ft
Feleségverseny
borító: Feleségverseny>
1 990 Ft

Hasznos holmik