• FORDÍTOTTA:
    Schmal Alexandra
  • KIADÓ:
    Magvető
  • OLDALSZÁM:
    288 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2021
  • ISBN:
    ISBN 9789631441789

Temesvártól Új-Zélandig

Karl R. Popper és Marianne Filenz levelezésével

Olvasson bele!
  • FORDÍTOTTA:
    Schmal Alexandra
  • KIADÓ:
    Magvető
  • OLDALSZÁM:
    288 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2021
  • ISBN:
    ISBN 9789631441789

Marianne Fillenz, az idegrendszer kutatója Temesváron született magyar zsidó apától és osztrák katolikus anyától. Román iskolába járt, szüleivel németül beszéltek, magyarul a cselédlányoktól tanult. 1939-ben a család Új-Zélandra emigrált. Marianne 1950-ben visszatért az Óvilágba: Oxfordban befejezte doktori képzését, férjhez ment és gyermekei születtek. Az emlékirat addig a pontig vezeti az olvasót, ahol a fiatal lány megkezdi saját életét és pályáját. A memoár mellett a szerző levelezése a világhírű filozófussal, Karl R. Popperrel egy több mint ötvenéves barátság lenyomata. Popper eleinte a tehetséges diáknak kijáró udvarias leveleket ír, később Marianne családját, barátait is megismeri; inti, hogy válassza a kutatást: a hidegháborús fenyegetettségben úgy tűnt, hamarosan szükség lehet rá „Új-Zéland biológiai védekezésében". Tudósít A nyitott társadalom és ellenségei első, londoni kiadásának háborús (táv-)munkálatairól, és beszámol princetoni találkozásáról Albert Einsteinnel és Niels Bohrral.

Miről szól? Egy nemzetközi hírű tudós nőről, aki visszatekintve azt keresi, ki is ő és milyen mozaikdarabkákból tudja összerakni az életét: egy fiatal lányról, aki Temesvárról tizenöt évesen kivándorol a családjával Új-Zélandra, a háború árnyékában beiratkozik az orvosi egyetemre, a nyitott társadalom megálmodójával, Karl R. Popperrel levelezik, miközben szerelmes lesz és a kísérleteihez békákra vadászik az egyetemi laboratórium számára. Mikor és hol játszódik? Közép-Európában: Bécsben, Dunaharasztin, Temesváron, Budapesten, majd Új-Zélandon, a múlt század 20-as éveitől 1950-ig.

Kinek ajánljuk? Akit érdekel egy szabad és kreatív közép-európai család története, és Karl R. Popper levelei fiatal tanítványához, akivel több mint ötven évig voltak mély barátságban. Miért olvasd el? Mert kerítéseket építő, idegenektől rettegő világunkban olyan ez a könyv, mintha friss levegőt engednének a szobába: a nácizmus elől menekült, sorra új otthonra lelő emigránsok történetei ablakot nyitnak a nagyvilágra és bátorságra tanítanak. Ki fordította? Schmal Alexandra

További ajánlatunk

Always Love You – Whitney Houston
borító: Always Love You – Whitney Houston>
3 290 Ft
Jé, Galla is ember!
borító: Jé, Galla is ember!>
2 999 Ft
Egy asszony ellenfényben - Vivian Maier élete
borító: Egy asszony ellenfényben - Vivian Maier élete>
1 999 Ft
Háromszázhatvanöt nap - Emlékek a magyarországi zsidómentésről 1944-ben
borító: Háromszázhatvanöt nap - Emlékek a magyarországi zsidómentésről 1944-ben>
4 199 Ft
Egy patrióta élete - Magyarországon, a XX. Században
borító: Egy patrióta élete - Magyarországon, a XX. Században>
3 899 Ft
Arckép szavakból
borító: Arckép szavakból>
2 999 Ft
Niki Lauda - Életrajz
borító: Niki Lauda - Életrajz>
3 499 Ft
Halálos tangó
borító: Halálos tangó>
2 599 Ft

Hasznos holmik