• E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
  2011
 • ISBN:
  978-963-09-6726-6
apple store link google play link

Az újkori olimpiák története 2. rész

1920-1936

Olvass bele!
 • E-KÖNYV MEGJELENÉS ÉVE:
  2011
 • ISBN:
  978-963-09-6726-6
apple store link google play link
Sorozatunk második része a két világháború között megrendezett olimpiai játékok történetét foglalja össze. Az első világháború meghiúsította a Berlinbe tervezett olimpiát, végül az 1936-os rendezés jogával kárpótolták a várost. A kimaradt olimpia sorszámát azonban nem törölték, így az 1920-as játékok a hetediknek minősültek. 1936-ig öt olimpiára került sor, ebből négyet Európa egy szűk területén rendeztek (sorrendben: Antwerpen, Párizs, Amszterdam, Berlin), egyet pedig az USA-ban (Los Angeles). A világpolitika ebben a korszakban kezdte döntően rányomni bélyegét a játékok szervezésére: 1920-ban a háborúban vesztes országokat nem hívták meg, 1924-ben pedig Németországot és a Szovjetuniót, 1932-ben a nagy gazdasági válság határozta meg a részvételt, a korszak utolsó olimpiáját pedig a nácik rendezték. A sport azonban hatalmas mértékben fejlődött (ez látható az eredmények változásán), és a sorozat első részében olvasható kezdeti nehézségek ellenére az olimpiai mozgalom megerősödött. Olimpiatörténetünk második része azt a kort mutatja be, melynek hősei Nedo Nadi, Paavo Nurmi, Jim Thorpe, Johnny Weismüller, Jesse Owens, Posta Sándor, Bárány István, Komjádi Béla, Kabos Endre, Elek Ilona, Csík Ferenc, Halassy Olivér voltak. Ha akad olyan név, amelyet nem ismer, olvassa el e-könyvünket!

A nyári olimpiák történetét bemutató e-könyvsorozatot a sporttörténész szerzők kifejezetten a multimédiapláza számára készítették, és kizárólag e-könyvben hozzáférhető. A sorozat nem csak azért érdekes és fontos, mert hosszú idő óta nem jelent meg ilyen részletes magyar nyelvű statisztika. Még ennél is fontosabb, hogy adatbázisa a legújabb kutatások eredményeit tükrözi, így néhány, a sportrajongók körében tévesen nyilvántartott eredmény a régi jegyzőkönyvek és bírói döntések utólagos felkutatásával módosult.

A sorozat részeinek felépítése azonos. Az újkori olimpiai mozgalom előzményeit bemutató két nyitófejezet (Bevezetés ; Olümpiától a megvalósulásig) után a következő nyári olimpia rövid szöveges ismertetője összefoglalja a megrendezéssel kapcsolatos tudnivalókat, megemlíti a legérdekesebb, legnagyobb vagy éppen váratlan eredményeket, a legkiemelkedőbb sportembereket, végül sorra veszi a magyar olimpiai csapat érmeit, pontot érő győzelmeit és helyezéseit. A szöveges leírás után következik a versenyek eredményeit tartalmazó részletes táblázat, melyből megismerhetők minden sportág dobogósai, valamint a magyar indulók összes helyezése.
Tartalom
Bevezető
Olümpiától a megvalósulásig
Az olimpiai játékok története (1920–1936)
VII. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (ANTWERPEN, 1290)
Eredmények
VIII. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (PÁRIZS, 1924)
Eredmények
IX. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (AMSZTERDAM, 1928)
Eredmények
X. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (LOS ANGELES, 1932)
Eredmények
XI. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK (BERLIN, 1936)
Eredmények
Rövidítések

További ajánlatunk

A Barcelona-örökség
borító: A Barcelona-örökség>
2 490 Ft
Egy kisállatrendelő hétköznapjai
borító: Egy kisállatrendelő hétköznapjai>
1 999 Ft
Láthatatlan játék
borító: Láthatatlan játék>
1 980 Ft
Forma-1 sztorik 2010-2011
borító: Forma-1 sztorik 2010-2011>
1 190 Ft
Találkozunk minden olimpiai évben
borító: Találkozunk minden olimpiai évben>
790 Ft
Magyar Forma
borító: Magyar Forma>
890 Ft
Az újkori nyári olimpiák története 1-7. rész
borító: Az újkori nyári olimpiák története 1-7. rész>
3 990 Ft
Az újkori olimpiák története 5. rész
borító: Az újkori olimpiák története 5. rész>
990 Ft

Hasznos holmik