Emlékezés, emlékezet

és a történelem elbeszélése

Olvass bele!
"Emlékezet, történelem: távolról sem egyjelentésű fogalmak, s rá kell ébrednünk, hogy minden szembeállítja őket. Az emlékezet maga az élet, melyet élő csoportok hordoznak...a történelem [ellenben] mindig problematikus és tökéletlen rekonstrukciója annak, ami már nem létezik."

Pierre Nora francia történész e megállapítása az emlékezet (s ugyanígy az emlékezés) és a történelmi tudás szétválásáról az utóbbi idők egyik jellegzetes történetírói megközelítését alapozta meg. Az emlékezés újabb pszichológiai fogalma, és a történetírást az elbeszélés egyik lehetséges módjaként tudatosító elmélet viszont lényegi azonosságot, legalábbis némi folytonosságot teremt emlékezet és történelem között. Ez az elképzelés ugyanis az emlékezést, a belőle fakadó kollektív emlékezetet, végül pedig magát a történetírói tudást kivétel nélkül konstrukciókként magyarázza, így a belőlük adódó tudást (értékrendet és világlátást) nem "tükrözés", "utánzás" vagy "rekonstruálás", hanem a kifejezetten konstruálás eredményének tekinti.
Mindezek folyományaként a modern (nemzeti) történetírás, amely múlt századi megszületésétől kezdődően az igazság és a tudományos ismeret egyedüli letéteményesének hirdeti magát, szintén radikálisan új értelmet kaphat. Így válhat lehetővé, hogy a korábbiaktól eltérően fogalmazzuk meg a szakszerű történetírás természetét. Ennek során szükségképpen előtérbe kerül a múlt elmondásának, az elbeszélés hogyanjának mindeddig alárendelt kérdése, az, amit hagyományosan a történetírói stílusnak szoktak nevezni.
A könyvben részletesen kifejtett elgondolások értelmében az elbeszélői stílus valójában maga a történet, mivel az, ahogyan a történész az emlékezés, illetve az emlékezet megőrzött anyagából saját múltról szóló történetét megalkotja, döntően megszabja a múlt így megrajzolt képét.

További ajánlatunk

Báthory Erzsébet
borító: Báthory Erzsébet>
2 390 Ft
A vörös város
borító: A vörös város>
2 590 Ft
A sztyeppei civilizáció és a magyarság
borító: A sztyeppei civilizáció és a magyarság>
1 300 Ft
Újabb 33 meghökkentő eset a magyar történelemből
borító: Újabb 33 meghökkentő eset a magyar történelemből>
2 990 Ft
Magyarország története - Időrendi áttekintés
borító: Magyarország története - Időrendi áttekintés>
990 Ft
Az Anjouk birodalma
borító: Az Anjouk birodalma>
990 Ft
A csodaszarvas nyomában
borító: A csodaszarvas nyomában>
1 200 Ft
Dóra jelenti
borító: Dóra jelenti>
1 290 Ft

Hasznos holmik