• ISBN:
  ISBN 978-963-09-7166-9
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  281 oldal
apple store link google play link

Konglomerát (Erdély)

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 978-963-09-7166-9
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  281 oldal
apple store link google play link
Az erdélyi magyar kultúra és irodalmi élet három nagy hatású alakjának szelleme elképzelt „szemináriumokon” beszélget, vitatkozik létkérdésekről. Szabédi László a tudós költő és pedagógus, Gaál Gábor baloldali teoretikus és kritikus, valamint Szilágyi Domokos költő az erdélyi magyar létezés nagy kérdéseire a maga sorsával kísérel meg választ adni Kántor Lajos szavaival.

"Három nagy formátumú, különböző jellegű, de azonos nagyságrendű eszme-és irodalomtörténeti alak. Három tragikus sors. Másképpen, más miatt, de azonos súlyú értékvesztés. Emberi-történelmi tragédia.
A tudós költő-tanár. Egyéni létkérdéssé avatja a kisebbségi magyarság közös létkérdéseit. Személyes kudarcként éli a közösségi kudarcokat. Nem tud tovább élni az egész vereségnek érzett részvereségek után. Ott végzi a szamosfalvi síneken.
A következetesen baloldali teoretikus-kritikus. Kétszer lendül neki az erdélyi/romániai / erdélyiség–„romániaiság" –magyar kisebbségi lét politikai és kulturális dilemmái marxista értelmezésének. Először az ellenségei-, másodszor a sajátjai gyűrik maguk alá.
A szikrázóan zseniális, avantgárdból a klasszikába emelkedő fiatal költő. Nem hisz a sors erejében. Csillogó gúnnyal mutat fügét az elrendeltetésnek. Bartók mércéjével ítéli a világot. Mígnem maga fölött ítélkezik a Kányafő dermesztő magányában.
Az indítás hatásosan kettős. Először érzelmi-„geopolitikai”. Másodszor értelmi-filozófiai.
Az érzelmi-„geopolitikai” indítás amerikai emlék. Sorbaállás a Fehér Ház előtt. Idegen házaspárnak kell magyarázni: mi ez a furcsa nyelv, furcsa eredet. Hol is van hát Transzszilvánia? Messze. Tartomány Románia és Magyarország között. Között? El kell dönteni: itt vagy ott? Nehéz eldönteni. Itt se, ott se? Vagy itt is, ott is? Mind a kettő? Az álmokban itt, a valóságban ott? Vagy politikában és kultúrában, jelenben és múltban, jövőben és történelemben másképpen. Erről szól a könyv. Huszonegy szemináriumban."

(Poszler György a könyvről - részlet)

További ajánlatunk

Kis János (1770−1846) szuperintendens irodalmi és tudományos levelezése
borító: Kis János (1770−1846) szuperintendens irodalmi és tudományos levelezése>
2 413 Ft
A kínai gondolkodás és kultúra alapfogalmai 1.
borító: A kínai gondolkodás és kultúra alapfogalmai 1.>
1 790 Ft
Szerb Antal
borító: Szerb Antal>
4 199 Ft
Leni sír
borító: Leni sír>
2 950 Ft
Nádas Péter
borító: Nádas Péter>
3 590 Ft
Úti levelek, naplók
borító: Úti levelek, naplók>
1 200 Ft
Nyelvrokonság és hunhagyomány
borító: Nyelvrokonság és hunhagyomány>
2 690 Ft
Székely János
borító: Székely János>
990 Ft

Hasznos holmik