• ISBN:
  ISBN 978-615-5274-35-0
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  473 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013
apple store link google play link

Múltunk, ha szembejön

önkényuralmi emlékeink

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 978-615-5274-35-0
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  473 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013
apple store link google play link

Az ’56-ban született szerző – egy sor hiánypótló forráskiadvány és történelmi monográfia közreadása után – ezúttal a „velünk élő történelem”, a személyes sorsok és a kortársi emlékezet izgalmas tanúságait összegzi, méghozzá rendhagyó módon úgy, hogy eközben saját köztörténeti magánemlékeit is felidézi.
Miféle sors várt a „forradalom árváira”, arra a sok ezer menekült kamaszra, aki 1956 őszén egyedül vágott a világnak – avagy egy másik korfordulóhoz érve, azon intézetekben felnőtt, lázadó tizenévesekre, akik éppen a rendszerváltás évadján váltak nagykorúvá? Hogyan alakult Trianon óta a kisebbségi magyar közösségek „szétfejlődése”, dacolva háborúval, diktatúrákkal s egy sor újabb impériumváltással? Melyek a mélyebb strukturális és lélektani okai a térségbeli nacionalizmusok makacs újraéledésének, avagy másfelől: a modernitás elutasításának, a demokratikus értékrend látványos megrendülésének? Hogyan él tovább a Kádár-kori amnézia ’56 és ’89 valódi örökségét máig elsikkasztva? Miféle eszmények, érvek formálták a hetvenes, nyolcvanas évek cenzúravitáit, a magyar szamizdat mára méltatlanul feledett hőskorát, és vajon mennyiben terheli esélymulasztás a rendszerváltó értelmiséget, a sajtót, az egyháza(ka)t, a régi és újabb politikai elit(ek)et?
A szerző sommás válaszok helyett inkább makacsul tovább kérdez, történeteket rekonstruál, tényeket összegez, sokféle emléket próbál szembesíteni egymással. Amint az külön-külön és együtt valamennyiünk dolga lenne egy tisztultabb önismeretre törekedve. Hogy múltunk, „ha szembe jön”, ne kelljen zavartan, szemlesütve kitérnünk előle.

További ajánlatunk

Megtartó erő
borító: Megtartó erő>
3 199 Ft
Gyilkos irodák
borító: Gyilkos irodák>
2 490 Ft
Azok a régi Csibészek
borító: Azok a régi Csibészek>
1 990 Ft
Tettesek vagy áldozatok?
borító: Tettesek vagy áldozatok?>
2 490 Ft
A Seuso-kincs
borító: A Seuso-kincs>
790 Ft
Szálasi Ferenc és a hungarizmus
borító: Szálasi Ferenc és a hungarizmus>
2 190 Ft
A Rákóczi-szabadságharc
borító: A Rákóczi-szabadságharc>
990 Ft
A szociális kislakásépítés története Budapesten 1870-1948
borító: A szociális kislakásépítés története Budapesten 1870-1948>
990 Ft

Hasznos holmik