• ISBN:
  ISBN 978 615 5274 54 1
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  597 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013
apple store link google play link

Magyar polip

A posztkommunista maffiaállam

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 978 615 5274 54 1
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  597 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2013
apple store link google play link

Magyar Bálint 2001-ben „Magyar polip – a szervezett felvilág” címmel írt cikket az egészpályás lenyúlást alkalmazó, a jogállam intézményrendszerét szétzüllesztő Fideszről, illetve az általa berendezett világról, ahol a demokratikus intézményrendszer keretei között működő hatalom maffiamódszerekkel, állami segédlettel terjeszkedik lefelé. Ebben a rendszerben az állam nem a maffia eszköze, hanem maga a maffia, amely az államhatalom teljes fegyvertárát beveti politikai és gazdasági érdekei érvényesítéséért.

A cikk megjelenésekor még sokan vitatták az új fogalmi megközelítés helyességét, amelynek kulcskategóriái a „szervezett felvilág”, a „maffiamódszereket alkalmazó állam” és a „politikai családtagok” voltak.
2010-ben azonban a Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többségével jórészt megszűntek a hatalomgyakorlás intézményes korlátai. A párt után az állam is egyetlen személy fennhatósága alá került, aki azóta az engedelmességre kényszerítést már a társadalom egészén alkalmazza.

A rendszert leíró új fogalmi keret az elmúlt hónapokban revelációként hatott sok politológusra, szociológusra és közgazdászra. Felmerült a gondolat, hogy ezen az új nyelven lehetne modellszerűen értelmezni a jelenlegi magyar gazdasági és társadalmi viszonyokat. A kötet szerzői – mindenki a maga szakterületén – erre tesznek kísérletet.

A téma és az annak feldolgozását szolgáló fogalmi keret nemcsak Magyarország, hanem az autokratikus kísérleteknek szintén kitett kelet-európai országok esetében is fontos és időszerű, hozzájárulhat a volt Szovjetunió utódállamaiban végbemenő folyamatok megértéséhez is.

További ajánlatunk

Az ösztönző állam válságkezelése II.
borító: Az ösztönző állam válságkezelése II.>
2 302 Ft
Graphisoft 2.0
borító: Graphisoft 2.0>
2 599 Ft
Igazságháborúk
borító: Igazságháborúk>
2 390 Ft
Logisztika-menedzsment
borító: Logisztika-menedzsment>
2 490 Ft
Tarajosvilág
borító: Tarajosvilág>
1 990 Ft
Az Európai Üzemi Tanács
borító: Az Európai Üzemi Tanács>
1 200 Ft
Pénzügyi elemzés, csődelőrejelzés, válságkezelés
borító: Pénzügyi elemzés, csődelőrejelzés, válságkezelés>
2 690 Ft
A pénz evolúciója
borító: A pénz evolúciója>
2 270 Ft

Hasznos holmik