apple store link google play link

Tíz év az Európai Unióban

Felzárkózás vagy lecsúszás?

Olvass bele!
apple store link google play link

Közép-Európában – és különösen Magyarországon – évszázados a vágy az Európához való felzárkózásra, ami voltaképpen egy ezeréves és mégis aktuális történet, amit a társadalomtudományok a legutóbbi évtizedekben a fél-perifériáról a centrumba való átmenetként énekeltek meg a társadalmi élet valamennyi területén. Az Európai Unió ma napság már a legfontosabb meghatározó tényező az európai tagországok társadalmi-gazdasági és politikai rendszerének kialakulásában, működtetésében és továbbfejlesztésében, közvetve és közvetlenül egyaránt, ezért vált az Európaizálás szinte mágikus kifejezéssé Európa fejletlenebb felében.

Az ezeréves történet során Európa sokat változott, sőt maga az Európai Unió is rohamosan átalakul, így meg kell ismerkednünk mozgalmas-izgalmas, manapság is forrongó történetével. Az EU olyan, mint egy sebes sodrású folyam, maga alakítja a medrét és partvidékét. Az Unió egy mozgásban lévő szervezet, amely az „egyre növekvő integráció” fogalmával azonosítja magát.

Az EU mindenkori definíciója ezért egy jövőre irányuló definíció, az uniós mozgócélpont meghatározása. Az Unióba belépő országok el kell fogadják az egyre növekvő integráció elvét, azt, hogy nem egy „végleges”, hanem egy átalakuló szervezetbe lépnek be, vagyis eleve el kell fogadniuk az állandó változások sodrását.

További ajánlatunk

Kínai rulett
borító: Kínai rulett>
2 799 Ft
The Birth of a New World 1918-1923
borító: The Birth of a New World 1918-1923>
1 700 Ft
Országból hazát
borító: Országból hazát>
2 490 Ft
Zűrzavar
borító: Zűrzavar>
3 990 Ft
Putyinizmus
borító: Putyinizmus>
1 290 Ft
Hillary
borító: Hillary>
1 780 Ft
Gránitszilárdság
borító: Gránitszilárdság>
1 190 Ft
A Horn
borító: A Horn>
990 Ft

Hasznos holmik