• ISBN:
  ISBN 9789632276106
 • FORDÍTOTTA:
  Baló András Márton
 • KIADÓ:
  Trubadúr Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  228 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2014

Hazajáró lélek

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 9789632276106
 • FORDÍTOTTA:
  Baló András Márton
 • KIADÓ:
  Trubadúr Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  228 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2014

Jack Kerouac Magyarországon elsősorban az Úton című, méltán világhíres regényéről ismert. Ezt követően írt és megjelent művei részben ugyancsak napvilágot láttak már magyarul (például a Doktor Sax, a Senkiháziak, a Gerard látomásai, a Művészetelep), azonban ezt megelőzően született regényei és töredékei közül van, ami még angolul is sokat váratott magára.
A Hazajáró lélek töredék, egy háromrészes regényfolyam első része, de önálló kisregényként is bátran megállja a helyét. Kéziratát Kerouac még 1944-ben felejtette ott Allen Ginsberg kollégiumi szobájában. A hosszú időn át elveszettnek hitt mű aztán 2002-ben, egy árverésen bukkant fel újra.
A Hazajáró lélek a felnőtté válás regénye, helyszíne egy vidéki iparváros, amely akár Kerouac szülővárosa is lehetne, főhőse egy elsőéves főiskolás fiatalember, Peter Martin, aki akár Kerouac is lehetne. Férfibarátságok, az igazság keresése és az elvágyódás a regény központi témái, miközben a háttérben már zajlik a második világháború, és rövidesen belép az Egyesült Államok is. Jelen kiadás a kisregényt egy mélyreható bevezetővel és háttéranyagokat, levelekkel, vázlatokkal helyezi el Kerouac életművén belül.
"A déli nap őrülten táncolt. Peter a kimerültségtől hideg verejtékben ázva várta a buszt; már nem tudta feldolgozni a benyomásokat, csupa összeroppant idegből állt, és lankadtan támaszkodott a téren álló órának. Az élet elcsigázta. Elég… készen állt az álom hozta édes halálra, az önkifejezés és a benyomások hiányára. A sárga buszon a folyó felé zötykölődve el is bóbiskolt, de ez csak rövid, görcsös szunyókálás volt, mindenféle gondolatok elhajló tangenseivel, ködös képzetekkel. Gallowayben a neurózis ólálkodott, egy visszataszító, fekete, hét láb magas,szemérmetlenül széles csípőjű szörny, és őt kereste. A fekete kéz benyúlt a konyhaablakon, felkapta a gabonapelyhes tálat, a tejszínt és a dobozt, amin ott volt Jimmy Foxx képe. Garabed felsikoltott, amikor Peter gúnyos oldalpillantással az égbe szállt…"

További ajánlatunk

Ne engedj el...
borító: Ne engedj el...>
2 999 Ft
Lancelot
borító: Lancelot>
2 653 Ft
Egy tiszta nő
borító: Egy tiszta nő>
3 499 Ft
Csillagokban írt sorsok
borító: Csillagokban írt sorsok>
3 999 Ft
Nők a tűzvonalban
borító: Nők a tűzvonalban>
2 590 Ft
Menny és pokol trilógia
borító: Menny és pokol trilógia>
4 890 Ft
A futónő
borító: A futónő>
2 290 Ft
Tigrisdomb
borító: Tigrisdomb>
2 790 Ft

Hasznos holmik