• EREDETI CÍM:
  The Hungarian Tiger
 • ISBN:
  ISBN 9789632274454
 • FORDÍTOTTA:
  Farkas Á.I.
 • KIADÓ:
  Helikon Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  144 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2014

A magyar tigris

Olvass bele!
 • EREDETI CÍM:
  The Hungarian Tiger
 • ISBN:
  ISBN 9789632274454
 • FORDÍTOTTA:
  Farkas Á.I.
 • KIADÓ:
  Helikon Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  144 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2014

„Orbán se nem jobboldali, se nem baloldali. Orbán Orbánról szól. Orbán a nyerésről szól. Orbán 1848 óta a legfontosabb magyar politikus lett, olyan fontos, amilyet nem látott a világ, mióta Liszt ujjai csiklandozták az elefántcsont-billentyűket. Nem rossz.”

„Az egyetlen különbség a fiatal Orbán meg a mostani között szerintem abban áll, hogy a mostaninak már nincs kedve játszadozni az áldozatával.”

Görbe tükör? Pamflet vagy stand-up? Sírjunk, vagy nevessünk? Tibor Fischer szellemes könyvecskéje tömör összefoglalása mindannak, amit, jobb szó híján, rendszerváltásnak és demokráciának nevezünk. No meg arról, hogy milyen is valójában a magyar média, hogyan viszonyul a politikához. Ha viszonyul egyáltalán, és nem csak dörgölődzik. Vagy ez is viszony(ulás)? És miért van az, hogy a nyugati sajtó nem tud semmit rólunk. Illetve amit tud, azt többnyire itthonról szivárogtatják ki, kellően kozmetikázva. Ettől még Budapest Bukarest, és örök vicc, hogy két magyar három pártot alapít.

Mert a gondolkodás sohasem volt népszerű foglalkozás: ha ez ember valamire nem tud hamarjában rátapasztani egy meglévő címkét, akkor magának kell megfogalmaznia a feliratot, és ez fárasztó. Az ilyesmit senki sem szereti. Az új dolgok megzavarják a gondolkodást. Ha az ember boltba megy, akkor többnyire almát, narancsot vagy szilvát akar venni. Kinek kell, hogy összezavarják olyasmivel, ami narancsra hajaz, de a szagában van valami almaszerű, az íze meg leginkább a szilváé, miközben a zöldséges szerint béfonya. Azért nevezzük csak narancsnak, véli Fischer. Egyszóval: „senkit sem érdekel Magyarország valami nagyon, de azért elmondok róla egyet-mást, ha nem bánják”. Mi meg csak röhögünk előre ezen is, mert tudjuk, hogy mindegyik politikus mögött van egy másik, aki jól járt. Vagy nem. No, de ki a jó politikus itt? És ki az az egy, aki első az egyenlők között?

TIBOR FISCHER (Stockport, 1959) magyar származású angol író. Londonban nőtt fel, majd a Cambridge University latin és francia szakán tanult. 1988 és 1990 között a The Daily Telegraph magyarországi tudósítójaként dolgozott. Novelláival és regényeivel számos díjat nyert. Tagja a Királyi Irodalmi Társaságnak, a Canterbury Christ Church University kreatív írás kurzusának programigazgatója. Díjai: Betty Trask-díj, Man Booker-díj.

fordította: Farkas Ákos

További ajánlatunk

Rezsimváltás - A posztliberális jövő felé
borító: Rezsimváltás - A posztliberális jövő felé>
3 299 Ft
Az Oroszország-feladvány
borító: Az Oroszország-feladvány>
3 999 Ft
Három évtized magyar külpolitikája (1989–2018)
borító: Három évtized magyar külpolitikája (1989–2018)>
1 950 Ft
Neki harangoztak
borító: Neki harangoztak>
1 790 Ft
Félelem - Trump a Fehér Házban
borító: Félelem - Trump a Fehér Házban>
2 990 Ft
2018
borító: 2018>
1 290 Ft
A sci-fi politológiája
borító: A sci-fi politológiája>
1 990 Ft
A változó Európai Unió
borító: A változó Európai Unió>
1 390 Ft

Hasznos holmik