• ISBN:
  9789632934426
 • KIADÓ:
  Athenaeum Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  104
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

Bosszú

Geekz könyvek

Olvass bele!
 • ISBN:
  9789632934426
 • KIADÓ:
  Athenaeum Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  104
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

„A bosszú talán az egyik legfurcsább, legirracionálisabb emberi – na igen, mi is? Jelenség? Cselekvés? Hajlam? Ösztön? Bár látszólag rokon a törvénybetartatás büntetés fogalmával („szemet szemért”), valójában csak nagyon felszínesen hasonlít arra, hiszen célja nem a példastatuálás és az elrettentés, nem is üzenet a tágabb társadalom felé, sőt, kifejezetten annak normakörein kívül zajlik le. Igazából elégtételnek sem nevezhetjük, hiszen a legritkább esetben billent helyre bármit is. Látszólag célt ad, de a beteljesülése után üresen hagy (a „mi maradt most, hogy leszámoltál?” kedvelt sablonkérdése az akciófilmeknek). Erőt ad, de közben lealjasít; jogosnak tűnik, de mértéke és aránya nemcsak hogy teljesen szubjektív, de még negatív érzelmek is befolyásolják. Végső soron egy szimbolikus, üres gesztus, ami a világ helyrezökkenésének legfeljebb az illúziójával kecsegtethet. És mégis, a bosszú sokunk számára egyfajta erkölcsi parancs, ami alól van, hogy még a leghétköznapibb esetekben sem, vagy csak nehezen tudjuk kivonni magunkat, minden tartalmatlansága és értelmetlensége, vagy gyakran egyenesen destruktív hatásai ellenére.

A műfaji filmeknek, legyen szó krimiről, akciófilmről, westernről vagy akár horrorról, mindig is kedvelt – ha nem is témája, de – motívuma és történetmesélési kelléke volt a bosszú, ám arra csak nagyon kevesek vették a fáradságot, hogy elfogulatlanul, idealizálás nélkül, komolyan górcső alá vegyék.”

Ebben az elektronikus könyvben 26 bosszúfilmet mutat be a geekz.444.hu stábja, a westerntől a krimin át a horrorig, a távol-keletitől az amerikain át a magyarig, két exkluzív, eddig sehol nem publikált írással ösztönözve a kötet megszerzésére azokat is, akik már jól ismerik a blogot.

További ajánlatunk

A függetlenség ára
borító: A függetlenség ára>
3 599 Ft
Szükséges fölösleg
borító: Szükséges fölösleg>
5 199 Ft
Szorongatott idill
borító: Szorongatott idill>
2 599 Ft
Történelmet író betegségek
borító: Történelmet író betegségek>
3 199 Ft
Vallomás a csodáról
borító: Vallomás a csodáról>
2 390 Ft
A hatalom képzelete
borító: A hatalom képzelete>
2 790 Ft
Talamon Alfonz
borító: Talamon Alfonz>
990 Ft
Mágia a középkorban
borító: Mágia a középkorban>
990 Ft

Hasznos holmik