• EREDETI CÍM:
  An Appetite for Wonder.
 • FORDÍTOTTA:
  Kelemen László, dr.
 • ISBN:
  9789633106549
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  312
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

A csoda bűvöletében

Egy tudós lenyűgöző életútja

Olvass bele!
 • EREDETI CÍM:
  An Appetite for Wonder.
 • FORDÍTOTTA:
  Kelemen László, dr.
 • ISBN:
  9789633106549
 • KIADÓ:
  Libri Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  312
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

RICHARD DAWKINS könyve életének első éveitől kezdve oxfordi kibontakozásáig kíséri a világhírű tudós pályáját, miközben megismerhetjük Az önző génig vezető utat is. Dawkins élénk színekkel ecseteli Afrikában töltött, idilli gyermekkorát, és bemutatja hétköznapinak korántsem nevezhető őseit és elbűvölő szüleit. Noha diákkorában Elvis Presley hatására még mélyen vallásos volt, a gimnáziumban már nem volt hajlandó letérdelni a templomban. Az általános és középiskolában is kiváló képzésben részesült, de Oxford hozta el számára az igazi szellemi beteljesülést. Dawkins az ősi angol diákváros egyedülálló oktatási rendszerének tulajdonítja tudományos ébredését. Ez a rendszer arra tanítja a diákokat, hogy kérdezzenek, kételkedjenek, ne vizsgaorientáltan és ne tankönyvekből tanuljanak, hanem kutatási eredményekből, beszélgetésekből és vitákból. Oxfordi tanári és kutatói karrierjében komoly változást hozott az 1973-as év, amikor hosszú áramszünetek sújtották Nagy-Britanniát, így Dawkins hosszabb időre kényszerből szüneteltette a számítástechnikára alapozott kutatásait. Mivel akkoriban általános félreértés övezte a természetes kiválasztódás és a csoportszelekció fogalmát, ezért több tudós műveinek hatására nekilátott – ahogyan ő önironikusan nevezte – „saját bestsellere” megírásának. Ez volt Az önző gén.

RICHARD DAWKINS 1976-ban üstökösként robbant be a köztudatba Az önző gén című művével, amelyet további, kimagaslóan népszerű könyvek követtek, közülük több magyarul is megjelent. Dawkins nemcsak a brit Királyi Természettudományos Társaság tagja, hanem a Királyi Irodalmi Társaságé is. Munkásságáért számos rangos kitüntetésben részesült. 2008-ban vonult nyugdíjba az oxfordi Charles Simonyi Intézetben betöltött professzori állásából, de továbbra is tagja maradt az ugyancsak oxfordi Új Egyetemnek.

A Prospect Magazin olvasóinak szavazata alapján a világ első számú gondolkodójának választot Dawkins első könyve, Az önző gén alapjaiban rengette meg a biológiai kutatások világát. Dawkins ebben a kötetben használta először a mém szót a kulturális evolúció alapegységére, a mémelmélet pedig azóta is a kortárs kultúra egyik alappillére. A csoda iránti vágy közelebbi betekintést nyújt a tudós személyes világába, és nyomon követhetjük, milyen élmények és állomások vezettek a 20. század egyik legmeghatározóbb művének megszületéséig.

,,Az isteni téveszme megjelenése óta Richard Dawkins neve egyet jelent a szigorú kételkedéssel és a »briliáns, szenvedélyes, világos, nem köntörfalazó« vitával.” (San Francisco Chronicle)

További ajánlatunk

Várjuk ki a végét
borító: Várjuk ki a végét>
2 390 Ft
A véletlen értéke
borító: A véletlen értéke>
2 390 Ft
Gucci
borító: Gucci>
2 490 Ft
Pozitív
borító: Pozitív>
2 990 Ft
Elég volt a bújócskából
borító: Elég volt a bújócskából>
1 890 Ft
Egy kassai polgár emlékei
borító: Egy kassai polgár emlékei>
860 Ft
Az öngyilkosok háza
borító: Az öngyilkosok háza>
790 Ft
BODOR PÁL - Titkaim
borító: BODOR PÁL - Titkaim>
89 Ft

Hasznos holmik