• ISBN:
  9789631433470
 • KIADÓ:
  Magvető Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  560
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

Egy év története naplójegyzetekben

 

Olvass bele!
 • ISBN:
  9789631433470
 • KIADÓ:
  Magvető Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  560
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2015

Zimándi Pius premontrei szerzetestanár 1944-45-ös naplója hetven év után is izgalmas olvasmány. Pontos képet ad a korabeli politikai csatározásokról, az egy éven belül lezajló háromszori hatalomváltásról, frontok jövés-menéséről, sajtóhírekről és mindenütt terjedő rémhírekről, Budapest ostromának hétköznapjairól, a gödöllői rendház lakóinak háborús hányattatásairól, a korabeli egyházi értelmiség előítéleteiről és félelmeiről - keresztmetszet egy eddig elfeledett, precíziós optikával.

„Zimándi Pius az általam ismert naplóírók között teljesen egyedi kategóriát képez. Nem társadalmi helyzete miatt: a legtöbb szerző középosztálybeli. Az eddig ismertté vált naplók és visszaemlékezések alapvetően két csoportra bonthatók. Szerzőik egy része baloldali indíttatású, vagy a >>keresztény középosztály<< kultúrájával szemben komoly kritikát megfogalmazó személy, mint például Gyarmati Fanni vagy Márai Sándor; vagy viszonylag apolitikus, elsősorban a konkrét események leírására szorítkozó, sokszor fiatalkorú szemtanú. Olyan szerző naplója azonban, aki a keresztény középosztály 1944-45-ös hangulatát különösebb távolságtartás nélkül visszaadta volna, még nem jelent meg nyomtatásban.
Ez a körülmény adja Zimándi Pius írásának legnagyobb feszültségét [...] A naplóíró számos, másutt eddig nem tárgyalt részletről is ír; [...] munkája gazdag történelmi forrás." (Ungváry Krisztián)

További ajánlatunk

Fehér
borító: Fehér>
2 599 Ft
Az utolsó lány
borító: Az utolsó lány>
2 490 Ft
Mások álma
borító: Mások álma>
2 390 Ft
A hercegnő naplója - Találkozás önmagammal
borító: A hercegnő naplója - Találkozás önmagammal>
2 590 Ft
Színpompás ostrom
borító: Színpompás ostrom>
2 790 Ft
Jó társaságban
borító: Jó társaságban>
1 990 Ft
KAJÁN TIBOR – Két pólus között egy szikra
borító: KAJÁN TIBOR – Két pólus között egy szikra>
89 Ft
Érzelmes utazás
borító: Érzelmes utazás>
490 Ft

Hasznos holmik