apple store link google play link

Az iszlámról hitetleneknek

Olvass bele!
apple store link google play link

Az elmúlt 50–60 évben Magyarországon az átlagembernek csak nagyon felszínes ismeretei voltak az iszlámról. A fiatal korosztály legfeljebb mesékből és a török korral foglalkozó ifjúsági történelmi regényekből szerezhetett felszínes ismereteket. Az elszántabbak a világ vallásait ismertető könyvek között megtalálhatták az iszlámról szóló – többnyire steril, nem túl érdekfeszítő – könyveket. Az iszlám, az arab világ távoli volt, nem érintett bennünket.

Ez a helyzet gyökeresen megváltozott, amikor 2001. szeptember 11-én muszlim terroristák megsemmisítették a New York-i Világkereskedelmi Központot. (A dátum nem a véletlen műve, hanem szimbolikus jelentőségű: ezen a napon, 1683. szeptember 11-én volt a Habsburg Birodalom győzelmével végződő bécsi csata, amely győzelemmel zárta le az Európa és az ottomán birodalom közötti 300 éves harcot.)

A hírekben és fokozatosan a közbeszédben addig szokatlan szavak és addig elképzelhetetlen, félelmetes események jelentek meg, és a folyamat azóta is tart. A világnak és benne Magyarországnak egyszerre fontossá vált, hogy mi is az iszlám, 1,6 milliárd ember vallása, amely hirdetői szerint a béke vallása, a történelemkönyvek és a hírek azonban sokakban azt a benyomást keltik, hogy az erőszaké is.

Az iszlámmal tengernyi irodalom foglalkozik. Ez a rövid írás csak arra vállalkozik, hogy alapismereteket adjon az iszlámról, mégpedig elsősorban abból a szempontból, hogy mit jelent az iszlám azok számára, akik nem muszlimok.

A továbbiakban idézett kora-középkori és újabb szövegrészletek nem régmúlt korok halott emlékei, hanem olyan élő és ható gondolatok és elvek, amelyek mindmáig meghatározzák a muszlim országok bel- és külpolitikáját, valamint a vallásos iratok és vallási vezetők parancsait szigorúan követő muszlimok gondolkodását és cselekedeteit.

További ajánlatunk

Böjte Csaba füveskönyve
borító: Böjte Csaba füveskönyve>
2 599 Ft
Reggeli prédikációk 1.
borító: Reggeli prédikációk 1.>
2 590 Ft
Magyar-Spanyol Biblia
borító: Magyar-Spanyol Biblia>
2 169 Ft
Magyar-Latin Biblia
borító: Magyar-Latin Biblia>
2 157 Ft
Magyar-Japán Biblia
borító: Magyar-Japán Biblia>
2 164 Ft
Magyar-Görög Biblia
borító: Magyar-Görög Biblia>
2 196 Ft
Tiszta fényű tudat
borító: Tiszta fényű tudat>
1 690 Ft
A buddhizmus
borító: A buddhizmus>
1 290 Ft

Hasznos holmik