apple store link google play link

Az iszlámról hitetleneknek

Olvass bele!
apple store link google play link

Az elmúlt 50–60 évben Magyarországon az átlagembernek csak nagyon felszínes ismeretei voltak az iszlámról. A fiatal korosztály legfeljebb mesékből és a török korral foglalkozó ifjúsági történelmi regényekből szerezhetett felszínes ismereteket. Az elszántabbak a világ vallásait ismertető könyvek között megtalálhatták az iszlámról szóló – többnyire steril, nem túl érdekfeszítő – könyveket. Az iszlám, az arab világ távoli volt, nem érintett bennünket.

Ez a helyzet gyökeresen megváltozott, amikor 2001. szeptember 11-én muszlim terroristák megsemmisítették a New York-i Világkereskedelmi Központot. (A dátum nem a véletlen műve, hanem szimbolikus jelentőségű: ezen a napon, 1683. szeptember 11-én volt a Habsburg Birodalom győzelmével végződő bécsi csata, amely győzelemmel zárta le az Európa és az ottomán birodalom közötti 300 éves harcot.)

A hírekben és fokozatosan a közbeszédben addig szokatlan szavak és addig elképzelhetetlen, félelmetes események jelentek meg, és a folyamat azóta is tart. A világnak és benne Magyarországnak egyszerre fontossá vált, hogy mi is az iszlám, 1,6 milliárd ember vallása, amely hirdetői szerint a béke vallása, a történelemkönyvek és a hírek azonban sokakban azt a benyomást keltik, hogy az erőszaké is.

Az iszlámmal tengernyi irodalom foglalkozik. Ez a rövid írás csak arra vállalkozik, hogy alapismereteket adjon az iszlámról, mégpedig elsősorban abból a szempontból, hogy mit jelent az iszlám azok számára, akik nem muszlimok.

A továbbiakban idézett kora-középkori és újabb szövegrészletek nem régmúlt korok halott emlékei, hanem olyan élő és ható gondolatok és elvek, amelyek mindmáig meghatározzák a muszlim országok bel- és külpolitikáját, valamint a vallásos iratok és vallási vezetők parancsait szigorúan követő muszlimok gondolkodását és cselekedeteit.

További ajánlatunk

Márta evangéliuma
borító: Márta evangéliuma>
3 162 Ft
Szemlélődő lelkigyakorlat
borító: Szemlélődő lelkigyakorlat>
2 500 Ft
Magyar-Telugu Biblia
borító: Magyar-Telugu Biblia>
2 169 Ft
Magyar-Lengyel Biblia
borító: Magyar-Lengyel Biblia>
2 190 Ft
Védtelen istenek
borító: Védtelen istenek>
1 990 Ft
Ferenc pápa útján
borító: Ferenc pápa útján>
2 790 Ft
Kegyelem és kalmárszellem
borító: Kegyelem és kalmárszellem>
2 490 Ft
A mindennapi kenyérnél is fontosabb a remény
borító: A mindennapi kenyérnél is fontosabb a remény>
1 990 Ft

Hasznos holmik