• ISBN:
    ISBN 9786155715525
  • KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    232
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2016

A Gresham a nácik ellen

Olvass bele!
  • ISBN:
    ISBN 9786155715525
  • KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    232
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2016

A budapesti Lánchíd pesti hídfőjénél álló Gresham-palotát mindannyian jól ismerjük – legalábbis kívülről. De tudjuk-e, miféle titkokat rejtett egykor az impozáns épület? Szelke László izgalmas és olvasmányos nyomozása, A Gresham a nácik ellen a 19. századtól a második világháborúig kíséri nyomon a mai luxusszálloda fordulatos történetét.

A százarcú épület a kezdetektől a történelem fősodrában állt. Elődje, a Nákó-palota magánházként olyan hírességek lakhelye volt, mint a Lánchíd tervein dolgozó Clark Ádám vagy a Széchenyi István életnagyságú portréját festő Barabás Miklós, a század végén pedig a Gresham életbiztosító társaság székhelyéül szolgált. Miután a 20. század elején szecessziós stílusban újjáépítették, a pezsgő kávéházi élet meghatározó színterévé, haladó értelmiségiek találkahelyévé avanzsált.

Ahogy a Horthy-rendszer idején egyre fogyott a levegő, úgy vált a Gresham-palota az ellenzéki politika, a szellemi ellenállás, a mind rendszerkritikusabb kabarék otthonává − a második világháború idején pedig a titkos diplomácia és az embermentés megkerülhetetlen központjává. Náciellenes művészek, újságírók, tudósítók, attasék, hírszerzők, kémelhárítók, kettős, sőt hármas ügynökök fordultak meg a falai közt, és itt működött többek közt a liberális párt pesti klubja, illetve a szabadelvű Esti Kurir című napilap szerkesztősége. A könyv lapjain a kor olyan meghatározó figurái tűnnek fel, mint Szent-Györgyi Albert és Herczeg Ferenc, Szekfű Gyula és Raoul Wallenberg, de megismerkedhetünk a budapesti könyvhét alapítójával, a bátor embermentő Supka Gézával, a zsidótörvények kíméletlen kritikusával, Rassay Károllyal vagy a Pódium Kabarét vezető Békeffi Lászlóval, aki az angol titkosszolgálattal is kapcsolatban állt.

Tények és legendák, törvénytisztelők és provokátorok, hősök és áldozatok – A Gresham a nácik ellen a történelem legrejtettebb kulisszái mögé kalauzolja olvasóját.

Szelke László 1975-ben született. Egyetemi adjunktus, 2013-ban szerzett doktori fokozatot, jelenleg a piliscsabai Művelődési Információs Központ és Könyvtár igazgatója. 19−20. századi magyar és egyetemes történelmet tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

További ajánlatunk

„Szocializmust akarunk, de magyar úton” - Munkástanácsok 1956-1957-ben
borító: „Szocializmust akarunk, de magyar úton” - Munkástanácsok 1956-1957-ben>
2 799 Ft
Zrínyi Miklós és öröksége
borító: Zrínyi Miklós és öröksége>
1 778 Ft
Rosszfiúk világforradalma
borító: Rosszfiúk világforradalma>
3 490 Ft
Trianon arcai
borító: Trianon arcai>
2 590 Ft
Naplók könyve
borító: Naplók könyve>
1 690 Ft
Szálasi Ferenc és a hungarizmus
borító: Szálasi Ferenc és a hungarizmus>
2 999 Ft
Múlt a jelenben
borító: Múlt a jelenben>
1 290 Ft
Budapesttől Párizsig, Párizstól Budapestig
borító: Budapesttől Párizsig, Párizstól Budapestig>
990 Ft

Hasznos holmik