A halászó macska uccája

Női remekírók sorozat

Olvass bele!

A halászó macska uccája – igen, így hívják Párizs legkeskenyebb utcáját: Rue du Chat-qui-Peche –, mely a Szajnára fut ki, s mely alighanem Földes Jolánnak köszönhetően lett világhírű. Ezzel a regényével ugyanis az írónő 1936-ban megnyerte a londoni Pinker irodalmi ügynökség nemzetközi regénypályázatát.
Az utca a Sorbonne egyetem közelében van, ahová Földes Jolán angol és francia nyelvészeti szakra jelentkezett. Talán ő is ott lakott az utcában, vagy a környékén, ahol nagyon különböző, de egytől-egyig, érdekes és rokonszenves figurák találkoznak a valóságban és a regény oldalain. A hontalan kisemberek különös világa ez, a főszereplők mind emigránsok: a Budapestről kivándorolt Barabás család öt tagja, Annus, Klári és Jani és a szülők, de rajtuk kívül ott van az orosz bankár, a feledhetetlen Bardachinov bácsi, egy litván tanárember és egy spanyol anarchista is.

A mű eddig 14 nyelven 153 kiadásban jelent meg, és bár a szerzőt Magyarországon még mindig kevesen ismerik, külföldön annál népszerűbb. Eleanor Roosevelt, az Egyesült Államok elnökének felesége például ezt írta naplójában A halászó macska uccájáról: „…olyan jó könyv volt, hogy később újra el kellett olvasnom. … Mindenekelőtt, tetszik az alapgondolat, hogy az élet egy teljes egész. Talán többem van ma, mint neked, de a szerencse kereke fordulhat, és egyszer majd ott lehetek, ahol te vagy most…”

További ajánlatunk

Nem vagy többé az apám
borító: Nem vagy többé az apám>
2 599 Ft
Boldogh-ház, Kétmalom utca
borító: Boldogh-ház, Kétmalom utca>
2 999 Ft
Kolozsváros - Irodalmi kalauz
borító: Kolozsváros - Irodalmi kalauz>
2 590 Ft
Értetek teszem
borító: Értetek teszem>
2 590 Ft
Feri: Cukor Kékség
borító: Feri: Cukor Kékség>
1 990 Ft
A lélek legszebb éjszakája
borító: A lélek legszebb éjszakája>
2 000 Ft
A herceg fekete lovon érkezett
borító: A herceg fekete lovon érkezett>
1 270 Ft
Legyünk barátok
borító: Legyünk barátok>
650 Ft

Hasznos holmik