• FORDÍTOTTA:
  Szántó Judit
 • EREDETI CÍM:
  The Guernsey Literary and Potato Pie Society
 • KIADÓ:
  Park Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2018
 • OLDALSZÁM:
  376 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789633555224

Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Szántó Judit
 • EREDETI CÍM:
  The Guernsey Literary and Potato Pie Society
 • KIADÓ:
  Park Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2018
 • OLDALSZÁM:
  376 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789633555224

A Krumplihéjpite Irodalmi Társaság című regény először 2008-ban jelent meg Amerikában, majd számos nyelvre lefordították, a magyar olvasókhoz 2010-ben jutott el. A zajos siker után időről időre hírek kaptak szárnyra a történet megfilmesítéséről, és végül a filmet idén áprilisban mutatták be a Dowton Abbey című sorozatból ismert Lily James főszereplésével. A magyarországi premier augusztus 10-én lesz a Netflix műsorán.

1946 januárjában a Londonban élő Juliet Ashton levelet kap egy ismeretlen férfitól a csatorna-szigeteki Guernsey-ről. A levél írója elmeséli, miért alakították meg a második világháború alatt, a német megszállás idején a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot, és hogyan segítette a sziget lakóit abban, hogy átvészeljék a háborút. Így kezdődik a szívet melengető, varázslatos kisregény, melyben levélváltásokból, apránként rajzolódik ki előttünk a festői Guernsey-n élők humorral átszőtt, embert próbáló története.

„Hadd mondjam el, hogyan esett, hogy a korábbi gazdámnak adtam ki magam. Lord Tobias azért vette meg Guernsey-n a La Fort kúriát, mert biztos helyen akarta kiböjtölni a háborút.
1940 tavaszán a holmija legjavával, benne Lady Tobiasszal, be is költözött a La Fortba. És éppen amikor az utolsó képet akasztottuk a falra, megjelentek fölöttünk a német gépek, és bombázták St. Peter Portot. Lord Tobias, akit halálra rémített a zenebona, magához rendelte a jachtja kapitányát, hogy helyezze azonnal készenlétbe a hajót. Nekünk kellett felrakodni az ezüstjét, a festményeit, a csecsebecséit, és ha marad hely számára, Lady Tobiast is, hogy haladéktalanul visszatérjünk Angliába.
Én voltam az utolsó a hajópallón, és Lord Tobias üvöltött: »Siessen, ember! Siessen már, jönnek a hunok!«
És ebben a pillanatban, kisasszony, belém nyilallt, mi az én életem igazi értelme. Még nálam volt a kulcs őlordsága borpincéjéhez. Eszembe jutott az a töméntelen üveg bor, pezsgő, brandy, konyak, amit már nem lehetett felrakodni a jachtra – és én magam, amint ott vagyok köztük egy szál magamban. Eszembe jutott, hogy nem szól többé a csengő, nem kell libériát hordanom, és Lord Tobias sem lesz többé. Sőt, többé szolgálatba se fogok állni!
Hátat fordítottam az uraságnak, gyorsan leszaladtam a pallón, és futva tértem vissza La Fortba; onnan néztem, ahogy útra kel a jacht, Lord Tobias pedig még egyre ordít. Aztán bementem, tüzet gyújtottam, és levonultam a borospincébe. Levettem egy palack bordeaux-it, és kihúztam az első dugót, hadd lélegezzen az a bor.”

További ajánlatunk

Összeesküvés Amerika ellen
borító: Összeesküvés Amerika ellen>
2 999 Ft
A tanult lány
borító: A tanult lány>
2 790 Ft
Szerelmes élet
borító: Szerelmes élet>
2 290 Ft
Sissi - A birodalom úrnője
borító: Sissi - A birodalom úrnője>
2 590 Ft
Törött szárnyú angyalok
borító: Törött szárnyú angyalok>
2 590 Ft
A muránói üvegműves lánya
borító: A muránói üvegműves lánya>
2 390 Ft
Rika agyában
borító: Rika agyában>
1 590 Ft
A térkép és a táj
borító: A térkép és a táj>
2 390 Ft

Hasznos holmik