• FORDÍTOTTA:
  Benkő Mihály
 • KIADÓ:
  Napkút Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • OLDALSZÁM:
  86 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789632638546

Kun vezérek leszármazottai

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Benkő Mihály
 • KIADÓ:
  Napkút Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • OLDALSZÁM:
  86 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789632638546

Kunok, kipcsakok – a sztyeppe középkori történelmében kulcsszerepet játszó népesség családi kapcsolatai elevenednek meg e kötetben. Katancsijev Szultan Talevics észak-kaukázusi (azon belül is kabard-balkáriai) családtörténész ugyanis a XIII–XIV. századi kunok történelmi szerepét, etnikai és politikai folyamatait főleg a kun előkelők házassági kapcsolatai és későbbi családtörténetükön keresztül láttatja.
A szerző maga is a Magyarországon 1241-ben meggyilkolt Kötöny kun vezér (kán) nemzetségének leszármazottja; azon a földön él, ahol Besse János, a híres magyar néprajzkutató utazó járt a XIX. század elején, hogy felkeresse őseink leszármazottait, általa feltételezett rokonainkat.

A kunok jelentős része a XIII. században nemcsak Magyarországra települt be, hanem a Kaukázus északi előterébe és a Balkánra is jutott belőlük, sőt, az egykori orosz fejedelemségek – akikkel hosszú ideig hadakoztak – szintén befogadtak kunokat, akik előkelő családokba is beházasodtak. Kun volt például Alekszandr Jaroszlavics Nyevszkijnek, 1242-ben, a „Jégcsatában” a livóniai német lovagrend hadseregét leverő vezérnek az egyik nagyanyja, de családi kapcsolatok fűzték a kun fejedelmeket például Borisz Godunov cárhoz is. Minderről szinte semmit sem tud az érdeklődő magyar közvélemény. A szerző bőven értekezik könyvében az észak-kaukázusi családok és nemzetségek egymás közötti kapcsolatairól, jellegzetes családi szokásokról, amelyeket forráskutatásai és saját tapasztalatai révén ismertet, hiszen ő maga adatközlő is, nem csupán kutató. Ezekről a családi szálakról hazánkban még a szakirodalom is keveset tud.
 A kötet előszavában Erdélyi István régész-történész ad a kárpát-medencei kunokról, azok betöréseiről, majd a király általi behívásukról és történetükről rövid tájékoztatást, szakirodalmi utalásokkal.

Sorozatunk jelen kötete kissé rendhagyó, hiszen nem egy hazánkban vagy nemzetközileg elismert tudós szerző műve, hanem egy, a saját családját, nemzetségét és őseit kutató észak-kaukázusi családtörténész életművének összefoglalása. Témája azonban teljes mértékben beleillik elképzeléseinkbe, hiszen a számunkra, magyarok számára is jelentős délkelet-európai és a magyarság egyik fontos alkotórészét is képező kunok középkori családi kapcsolatairól szól, bevallottan szubjektív stílusban és a magyar szakirodalomtól sokszor eltérő következtetésre jutó orosz nyelvű munkák alapján, azokat idézve; nem tankönyvnek vagy tudományos összefoglalásnak készült, hanem egy fontos sztyeppei nép feloldódásának egyéni értelmezését olvashatjuk benne.

További ajánlatunk

Lemberg
borító: Lemberg>
3 899 Ft
A Glass család története
borító: A Glass család története>
3 599 Ft
Orosz zsoldosok Putyin szolgálatában
borító: Orosz zsoldosok Putyin szolgálatában>
4 199 Ft
Mit tenne Frida Kahlo?
borító: Mit tenne Frida Kahlo?>
2 999 Ft
Tengeri birodalmak
borító: Tengeri birodalmak>
2 300 Ft
Amerika elhallgatott történelme
borító: Amerika elhallgatott történelme>
2 990 Ft
Botrányok az ókorban
borító: Botrányok az ókorban>
1 390 Ft
Szent Lajos utódai
borító: Szent Lajos utódai>
690 Ft

Hasznos holmik