• FORDÍTOTTA:
  Kisantal Tamás
 • EREDETI CÍM:
  Mythos. The Greek Míths Retold
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • OLDALSZÁM:
  368 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789630999830
apple store link google play link

Mítosz

Görög mitológia angol humorral

Olvass bele!
 • FORDÍTOTTA:
  Kisantal Tamás
 • EREDETI CÍM:
  Mythos. The Greek Míths Retold
 • KIADÓ:
  Kossuth Kiadó
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2019
 • OLDALSZÁM:
  368 oldal
 • ISBN:
  ISBN 9789630999830
apple store link google play link

Mítosz című könyvében Stephen Fry újrameséli a görög mitológiát a kezdetektől Midász király történetéig. Az angol humorista e művében sem fukarkodik a szellemességgel: modern nyelvezetű előadásában a klasszikus történetek olykor felhőtlenül vidámak, máskor meghatóan szépek vagy éppen szívbe markolóan szomorúak, és kivétel nélkül rendkívül szellemesek.

A könyv élvezetéhez nem szükséges háttérismeret vagy klasszikus műveltség: épp úgy nincs benne tudományoskodás vagy elvont bölcselkedés, mint ahogy a görög mitológiában sincs, „csak rabul ejtő, szórakoztató, közérthető és lenyűgözően emberi történetek halmaza”.

Mennyiben más Stephen Fry könyve, mint a hasonló témájú kötetek? A szerző arra vállalkozik, hogy közelebb hozza a mai ember számára az ókori görögséget, és a mítoszokat újramesélve rávilágítson, mennyire sokszínű, szórakoztató és élő történetek ezek. A szerző sok-sok olvasmányt, antik forrásokat és modern szakirodalmat felhasználva mesél, a mű azonban egy pillanatra sem lesz „tankönyvízű”. A Mítosz eleven, humoros, olykor félelmetes, máskor megható vagy pajzán, erotikus elbeszélések gyűjteménye, amely a világ létrejöttétől a titánok és az istenek harcán, az olümposzi rend létrejöttén keresztül az ember teremtéséig és az emberi világ arany- és ezüstkoráig követi végig a mítoszokat.

Stephen Fry (1957–) angol író, színész, humorista, televíziós műsorvezető. Anyai ágon magyar származású, anyai nagyapja a mai Szlovákia területén lévő Nagysurányban élt. Fry a Cambridge-i Egyetemen tanult, itt csatlakozott a Footlights nevű amatőr színjátszó csoporthoz, ahol olyan majdani hírességekkel barátkozott össze, mint a később Oscar-díjas Emma Thompson vagy Hugh Laurie, akit a Dr. House című sorozat jövőbeni sztárjaként ismerhetünk.
Utóbbival nemcsak szoros barátságot kötött, hanem az 1980-as években saját tévésorozatot is indítottak Egy kis Fry & Laurie (Bit of Fry & Laurie) címmel. A nagy sikerű műsor, amely leginkább a Monty Python-társulat jellegzetes angol humorát folytatta, négy évadot is megért, Fry és Laurie pedig a ’90-es években is együtt dolgozott a közös kedvencük, P. G. Wodehouse művéből készült Majd a komornyik (Jeeves and Wooster) című sorozaton. Emellett mindketten szerepeltek Rowan Atkinson (a későbbi Mr. Bean) Fekete vipera (Blackadder) című, az angol történelem néhány szakaszát szatirikusan ábrázoló komédiasorozatában is (Fry a második és a negyedik évadban kapott fontos szerepet).
Az 1990-es években Fry íróként is kipróbálta magát – igen nagy sikerrel. Magyarul több regénye is napvilágot látott. Emellett játszik színházban és filmekben, szerepelt például Guy Ritchie Sherlock Holmes-mozijában (itt a detektív bátyját, Mycroftot alakította) és Peter Jackson Hobbit-filmjeiben (itt a Tóváros urát játszotta). Érdemes külön megemlíteni az 1997-es Oscar Wilde szerelmei (Wilde) című filmet, ahol Fry egyik kedvenc íróját és példaképét, a legendás Oscar Wilde-ot személyesítette meg – alakításáért Golden Globe-díjra is jelölték.
Fry igazi közéleti figura Angliában, szinte mindenki ismeri, és bár bizonyos dolgokról, politikai, vallási és szexuális témákról sajátos nézeteket vall, szellemességét, műveltségét még azok is elismerik, akik nem feltétlenül osztoznak minden véleményében. Ahogy Károly, walesi herceg nevezte, Stephen Fry egy valódi „nemzeti kincs”.

További ajánlatunk

A fehér királyné
borító: A fehér királyné>
2 499 Ft
Ami igazán számít
borító: Ami igazán számít>
3 299 Ft
Oliva Denaro
borító: Oliva Denaro>
3 099 Ft
Kölykök
borító: Kölykök>
3 099 Ft
Szerelvény Szamarkand felé
borító: Szerelvény Szamarkand felé>
3 299 Ft
Ádám előtt - A skarlát
borító: Ádám előtt - A skarlát>
890 Ft
Fehér Agyar
borító: Fehér Agyar>
890 Ft
Mozart felébred
borító: Mozart felébred>
1 990 Ft

Hasznos holmik