• FORDÍTOTTA:
    Szilágyi Gyula
  • EREDETI CÍM:
    La fabuleuse histoire du clitoris
  • KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    208 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2019
  • ISBN:
    ISBN 9789634752651

A klitorisz csodálatos története

Olvass bele!
  • FORDÍTOTTA:
    Szilágyi Gyula
  • EREDETI CÍM:
    La fabuleuse histoire du clitoris
  • KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    208 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2019
  • ISBN:
    ISBN 9789634752651

Ha belegondolunk, mi mindent öveztek titkok, tabuk és tiltások az utóbbi évszázadokban, akkor a nők szexuális öröme biztosan ezek közé tartozik. Pedig az ókorban még merőben másképp vélekedtek erről a témáról.
Abban az időben nyíltan lehetett erről beszélni. Nézzük csak Ovidius mit ír az Átváltozásokban: Teiresziászt, a későbbi jóst az istenek hét évre nővé változtatták, s így megtapasztalhatta mindkét nem szexuális élvezetét. Amikor Zeusz megkérdezte, a nők vagy a férfiak örömérzete nagyobb, egyértelműen a nők mellett tette le a voksát.
Akkoriban az egyik legfőbb nemi szerveknek tekintették a klitoriszt, melynek fontos szerepet tulajdonítottak a megtermékenyítésben. A középkorban, bármily meglepő is, az egyház álláspontja is ezt tükrözte. Ám mihelyst kiderült, hogy a klitorisz „csupán” a szexuális örömöt teszi teljessé, és „érdemtelen” gyönyörhöz segít hozzá, megkezdődött a nők évszázados pokoljárása. Úgy tartották, ha ez a szerv nem kell a szaporodáshoz, nincs is rá szükség, ezért bevett gyakorlattá vált a kimetszése, ami rendkívül nagy fájdalommal és fertőzésveszéllyel járt. A kegyetlen beavatkozásoknak a népesség radikális csökkenése vetett véget, ugyanis az ezeken átesett nők vonakodtak a nemi élettől, ezért jelentősen visszaesett a születések száma.
Hosszú időnek kellett eltelni, míg beköszöntött az orvosilag javasolt orgazmusok korszaka, míg végül Sigmund Freud pszichológiája emelte vissza természetes helyére a női szexualitás kérdését. Hogy gyógyíthatóak lesznek-e valaha a nők lelkében és testében évszázadok óta hordozott sérülések? Csak rajtunk, nőként teljes életre vágyó felnőtteken, és lányokból nőket nevelő szülőkön múlik.
Ez a kötet ismeretterjesztésen, kultúrtörténeti érdekességek bemutatásán túl azt a célt is szolgálja, hogy a nők öntudatosabban, komplexebben éljék meg saját szexualitásukat, mint korábban.

JEAN-CLAUDE PIQUARD (1952–) Montpellier-ben élő francia szexológus, terapeuta és író. Több munkája is megjelent ebben a témában: A kétféle nemi extázis, a gyönyör és az orgazmus (2006) és A szex jó gyakorlata (2018).

További ajánlatunk

A hetvenöt kéziratlap
borító: A hetvenöt kéziratlap>
3 899 Ft
Az igazság nyelvei
borító: Az igazság nyelvei>
3 299 Ft
Levelek egy ifjú íróhoz
borító: Levelek egy ifjú íróhoz>
1 999 Ft
A Nemzeti Színház története a két világháború között
borító: A Nemzeti Színház története a két világháború között>
650 Ft
A szóra bírt mindenség
borító: A szóra bírt mindenség>
990 Ft
Petőcz András
borító: Petőcz András>
990 Ft
József Attila, a közös ihlet
borító: József Attila, a közös ihlet>
1 490 Ft
Nyugat 100+1
borító: Nyugat 100+1>
990 Ft

Hasznos holmik