• KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  168 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2018
 • ISBN:
  ISBN 9789634753407

Csigaház

Olvass bele!
 • KIADÓ:
  Jaffa Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  168 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2018
 • ISBN:
  ISBN 9789634753407

Mindmáig az irodalmárok és az olvasók is úgy tudták, hogy Szabó Magda költőként kezdte pályáját, és első prózai műve a 1957-ben megjelent Freskó című regény volt. Most azonban újra kell írni a magyar irodalomtörténetben a Szabó Magda életéről és munkásságáról szóló fejezetet. A hagyatékból ugyanis előkerült egy fehér dosszié, s abból két szürke kockás borítójú füzet. Rajtuk a cím: Csigaház, az évszám: 1944 és az SzM szignó.
S hogy mit rejt a két füzet? Egy kisregényt, amely 1939-ben játszódik, Bécsben. Egy zaklatott fiatal lány érkezik a Csigaház nevű panzióba. Júlia Budapestről menekült az osztrák fővárosba, régi ismerőséhez, a panzió tulajdonosnőjéhez. Odahaza megrázó élményben volt része: a vártnál korábban hazatérve a családi villába, rajtakapta fiatal mostohaanyját, Dollyt és szeretőjét, Dorner András ügyvédet, apjának, az országos hírű sebészprofesszornak a barátját. Júlia felháborodása és kétségbeesése annál is nagyobb, mert ő azt hitte, hogy Dorner az ő kedvéért jár a házhoz.
A fiatal lány abban reménykedik, hogy a Csigaházban menedéket és nyugalmat talál, ám a panzióban további „veszedelmes viszonyok” bolygatják fel a mindennapok megszokott rendjét, újabb szerelmi háromszögek formálódnak. A politikai helyzet is nyugtalanító, hiszen a bécsi Burgon már horogkeresztes zászló leng, és a németek egyre jobban érdeklődnek a Csigaház lakói iránt. A háború fenyegető árnyéka borul egész Európára.
A szerelmi és politikai szálból biztos kézzel összeszőtt kisregényt minden bizonnyal Szabó Magda 1935 és 1938 közötti bécsi tartózkodásainak élményei ihlették, ezeket öntötte – valószínűleg itt először – prózai formába. Sorait olvasva tanúi lehetünk a regényíró születésének. Nyomon követhetjük, hogyan talál rá saját hangjára, hogyan dolgozza ki írói módszerét. A sokféle élményt, érzést, hangulatot egybesűrítő mű már magán viseli Szabó Magda írásművészetének jellemző jegyeit: kivételes megfigyelőképességét, éleslátását és ábrázolókészségét.
A Csigaház igazi irodalmi szenzáció és felfedezés!

További ajánlatunk

Sánta kutya (Egy élet)
borító: Sánta kutya (Egy élet)>
3 799 Ft
Egyperces novellák - illusztrált
borító: Egyperces novellák - illusztrált>
3 299 Ft
Nem vagyok itt
borító: Nem vagyok itt>
1 790 Ft
Egy ember nyolcadik kerülete
borító: Egy ember nyolcadik kerülete>
2 799 Ft
Mindig Homérosznak
borító: Mindig Homérosznak>
2 799 Ft
Bábuk ura
borító: Bábuk ura>
1 690 Ft
Milliárdosok között
borító: Milliárdosok között>
1 190 Ft
Ez egy ilyen csúcs
borító: Ez egy ilyen csúcs>
2 590 Ft

Hasznos holmik