• FORDÍTOTTA:
    Makovecz Benjamin
  • EREDETI CÍM:
    The Silk Roads. A New History of the World
  • KIADÓ:
    Park Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    672 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2020
  • ISBN:
    ISBN 9789633556696

Selyemutak

Egy új világtörténet

Olvass bele!
  • FORDÍTOTTA:
    Makovecz Benjamin
  • EREDETI CÍM:
    The Silk Roads. A New History of the World
  • KIADÓ:
    Park Kiadó
  • OLDALSZÁM:
    672 oldal
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2020
  • ISBN:
    ISBN 9789633556696

„Briliáns történelmi tabló egy világról, melynek súlypontja épp most tolódik el Kelet felé.” (The Economist)

A hírnév és a vagyon évszázadokon át Nyugaton, a két Amerika új világában várta a merészeket. A kalandra és meggazdagodásra vágyók ma a Keletre függesztik tekintetüket. A Közép-Ázsiában, majd Kína és India jókora részein át húzódó térség valaha uralkodó szerepet játszott a világ gazdasági, politikai, kereskedelmi és kulturális életében, s most hasonlóan meghatározó jelentőségre tesz szert.
A világtörténelem új szempontok alapján megfogalmazott nagy áttekintése, a Selyemutak szemkápráztató feltérképezése azoknak az erőknek, amelyek birodalmakat virágoztattak fel és taszítottak a mélybe, áruk és eszmék áramlását irányították, napjainkban pedig a nemzetközi viszonyok és folyamatok új fejezetének kezdetét ígérik.

„Manapság nagy körültekintéssel igyekszünk felbecsülni a gyors gazdasági növekedés valószínű hatásait Kínában, ahol a luxuscikkek iránti igény az előrejelzések szerint a következő évtizedben megnégyszereződik, és feszült figyelemmel kísérjük a társadalmi változásokat Indiában, ahol ma már több embernek van mobiltelefonja, mint ahányan vízöblítéses vécét használhatnak. Egyik ország sem jelenti azonban a legjobb nézőpontot a világ múltjának és jelenének szemléléséhez. Valójában egy évezreden át ez a Nyugat és Kelet, Európa és a Csendes-óceán között húzódó régió volt a világ tengelye.
Ez az a régió, ahol a világ nagy vallásai megszülettek. Itt emelkedtek fel és hanyatlottak le hatalmas birodalmak, s a küzdelem hatásai érzékelhetőek voltak sok ezer kilométernyi távolságban is. Aki itt megáll, másképpen látja a múltat, és feltárul előtte egy bonyolult, szoros összefüggésekkel átszőtt világ, amelyben az egy-egy kontinensen végbemenő történések hatással vannak a másikra, ahol a közép-ázsiai események utórezgései Észak-Afrikában is érezhetők, ami Bagdadban végbemegy, az visszhangot ver Skandináviában.
A történelmi megrázkódtatások szétterjedtek a szélrózsa minden irányába futó hálózaton: az útvonalakon, amelyeken zarándokok, harcosok és kereskedők közlekedtek. A 19. század végén egy kiváló német geológus, Ferdinand von Richthofen (az első világháborúban legendává vált pilóta, »a vörös báró« nagybátyja) selyemutaknak – Seidenstraßen – nevezte el ezt a nagy jelentőségű, eleven hálózatot.”

További ajánlatunk

A holokauszt
borító: A holokauszt>
3 899 Ft
Hiányos fénykép
borító: Hiányos fénykép>
2 299 Ft
Szerelmes királynék
borító: Szerelmes királynék>
2 190 Ft
A majomisten elveszett városa
borító: A majomisten elveszett városa>
3 190 Ft
Tengeri birodalmak
borító: Tengeri birodalmak>
2 300 Ft
Maják
borító: Maják>
890 Ft
Ókori görögök
borító: Ókori görögök>
890 Ft
Mégiscsak a szociáldemokrácia
borító: Mégiscsak a szociáldemokrácia>
990 Ft

Hasznos holmik