• KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2019
  • OLDALSZÁM:
    336 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789634753018

Rotschild Klára

A vörös divatdiktátor

Olvass bele!
  • KIADÓ:
    Jaffa Kiadó
  • MEGJELENÉS ÉVE:
    2019
  • OLDALSZÁM:
    336 oldal
  • ISBN:
    ISBN 9789634753018

Rotschild Klárát a keleti blokk Coco Chaneljeként emlegették a korabeli újságírók. Elhozta Párizst Budapestre, és ismertté tette Budapestet a nagyvilágban. Neve évtizedeken át egyet jelentett a divattal, az eleganciával, a minőséggel és a luxussal.
Rotschild Klára szalonja már a két világháború közötti indulásakor fogalommá vált Magyarországon. Innen öltözködtek a Horthy-kor arisztokrata hölgyei, megfordultak benne olyan nemzetközi hírességek, mint Cartier ékszerész felesége, gróf Almássy Jacqueline vagy Faruk egyiptomi király édesanyja és lánytestvérei is. Ő bújtatta menyasszonyi ruhába Horthy Miklós menyét az évtized álomesküvőjén. Ám az igazi csoda mégiscsak az volt, hogy a Rotschild-szalon fénye tovább ragyoghatott a vasfüggöny leereszkedése után is. Bár nem a saját nevén működött, de a Különlegességi Női Ruhaszalon mégiscsak az ő csillogó birodalma maradt, így becsempészte a nagy párizsi divatházak fényét az ötvenes évek szürke budapesti hétköznapjaiba. Még a köztudottan puritán Kádárné is el-ellátogatott ide, de Rotschildnál csináltatott gardróbot Tito és Gromiko felesége és a perzsa sah neje. Rendszeres vendég volt nála a művészvilág színe-java: Psota Irén, Tolnay Klári, Szász Endre felesége, Lula asszony, Váradi Hédi, Fischer Annie, Kovács Margit, Törőcsik Mari, Halász Judit és sokan mások.
De hogyan juthatott Rotschild Klára ilyen kivételezett helyzetbe a szocializmus idején? Miért utazhatott állami pénzen évente kétszer Párizsba? Mi tette őt a 20. század magyar divattörténetének egyik legizgalmasabb alakjává? És nem utolsósorban: miért választotta a halált ennyi siker fényében?
S IMONOVICS ILDIKÓ sokéves kutatómunkával utánajárt ezeknek kérdéseknek, és felgöngyölítette a legendákkal, rejtélyekkel, elképesztő történetekkel övezett életút állomásait. Interjúalanyainak többsége személyesen ismerte Rotschild Klárát: rokonok, munkatársak, barátnők és állandó vevők vallanak arról, milyen volt a divat nagyasszonya, hogyan építette fel különleges márkáját. Ezenkívül korabeli újságcikkek, dokumentumok és ritkaságszámba menő fotók mesélnek egy kivételes asszony nem kevésbé kivételes életéről.

További ajánlatunk

Szerelem a palackban
borító: Szerelem a palackban>
3 199 Ft
Meddig jössz
borító: Meddig jössz>
1 990 Ft
Fanyar nappalok a tokhaltapétás szobában
borító: Fanyar nappalok a tokhaltapétás szobában>
1 390 Ft
Vadvizek
borító: Vadvizek>
1 690 Ft
Emmuska
borító: Emmuska>
2 590 Ft
Körkép 2014
borító: Körkép 2014>
1 750 Ft
Titkos könyv
borító: Titkos könyv>
990 Ft
Vashideg
borító: Vashideg>
490 Ft

Hasznos holmik