Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Ne bántsuk egymást

Karinthy Frigyes

Kiadó : Kossuth Kiadó

ISBN 9789630970013

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).
Kérjük, jelentkezzen be a vásárláshoz!

690 Ft

Kérjük, az ingyenes részlet letöltéséhez
jelentkezzen be!
 

"Délben tizenkettőkor megyek haza. A szobaleány azzal fogad, hogy kerestek: - egy úr keresett, megkérdezte, hogy itt lakom-e, mióta lakom itt, mikor szoktam hazajárni és hogy majd eljön délután.
    Sikerült a szobaleány előtt nyugalmat színlelnem, közömbösen azt mondtam, hogy jól van, köszönöm, - az előszoba jótékony félhomályában azt sem vehette észre, hogy elsápadok.
  Gyorsan bemegyek a szobába, magamrazárom az ajtót, hogy egy kicsit összeszedjem magam és meg tudjam fontolni a legközelebbi teendőket. Az első és legfontosabb, természetesen, hogy innen azonnal el kell mennem, - de vajjon nem lesik-e már a kaput. A kávéházon keresztül megyek, aminek kijárata van az udvar felé, - esetleg egy kis álszakáll, az nem árthat. Bár személyesen úgy látszik, nem ismer: legfeljebb személyleírása lehet. Mindenesetre meg kell tudni, befejezett nyomozás után küldték-e ki, elfogató paranccsal, vagy csak most van még folyamatban a nyomozás. Mert mind a két lehetőség más és más elhatározást követel részemről. Ha kész elfogató parancsa van, akkor vagy rögtön elutazom, vagy jelentkezem, mielőtt rámteszi a kezét, ha azonban csak tartózkodási helyemet akarja kikutatni, hogy erről jelentést tegyen, akkor egyelőre elég, ha néhány hónapig ismeretlen helyen elrejtőzöm. Meg kell tehát tudnom, kicsoda a detektív, hogy a rendőrségről van-e, vagy az ügyészségtől.
   A kávéházon keresztül sikerült észrevétlenül lejutnom az uccára. Szerencsémre a harmadik házban lakik egy színészbarátom. Odamegyek és elmondom neki a dolgot, azonnal leültet, maszkot csinálunk; fekete bajuszt és kis kecskeszakállt: így csak nem ismernek fel.
   Visszamegyek a kapu elé. Nagyon nyugodtan és megfontoltan kell viselkednem - és főként a türelmemet nem szabad elveszítenem. Felcsengetek, hogy kerestek-e, vigyázva, hogy felülről ne láthassanak meg. Eddig még nem kerestek.
   A kapuval szemben van egy kis kávémérés: ott ütöm fel a hadiszállásomat. Tótosan beszélek a pincérrel, most jöttem vidékről, még nincsen lakásom, majd itt fogok ebédelni."

(részlet)

 

Képes beszéd
Könnyek
Fürdő-monológok
Ultima ráció
Irigység
Példázat
A majom és a hangya
Beszédes kép
Szemléltető statisztika
Tegezés
Ábránd és valóság
Ugyanez férfiban
Vizsgálat
Regék boldog világa
Filmgyártás
Tehetség
Influenza
Órák
Idegkórtan
A lebeszélőben
Barátom, a vállalkozó
Tudomány
Tűzrendészet
Pályázom a Nobel-díjra
Vitatkozás
Gyermekfoglalkoztatás
Minden másképp van
Politika
Vízcsepp és Gyufaszál
Ötórai záróra
Oktatom a kisfiamat
Színházi Times
Kivégzésem
Az ideális pokol
Barátom, a német
Időgép
Papírhiány
Casus belli
Dalcroze
Régi húsvéti szokások
Bibliai történetek háborús alkalmazásban
Egyszerűsíteni a forgalmat
Eszemadta menyecske
Plakát
Clemenceau
Nyomozom a detektívet
Igazgató úr
Szubjektív lelet
A burdonbenghi bumeráng
A hajóhinta
Babuska, a Városligetben
Csekélységem tizennégy pontja
Impresszum

 
 

© 2010 multimediaplaza.com