• ISBN:
  ISBN 9786155274183
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  213 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2012
apple store link google play link

Róna Péter

Miskolctól Oxfordig

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 9786155274183
 • KIADÓ:
  Noran Libro Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  213 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2012
apple store link google play link
"Amikor Bush készült Magyarországra, akkor James Baker külügyminiszter első számú jobbkeze, Robert Zoellick lehívott Washingtonba, ahol találkoztam is Bakerrel, és fél órát beszélgettünk. Fölkértek, hogy írjak egy üdvözlőbeszéd-vázlatot. Amit persze ők átírnak, átszerkesztenek. A beszéd fő vonala az 1568-as tordai országgyűlés példájára hivatkozott. Ugye az arról volt híres, hogy a világon először törvényt hozott a vallásszabadságról. Ez egy mondatból állt: minden ember olyan hitben éljen, amilyenben akar.
Az volt a terv, hogy amikor leszáll a repülőről, ezt mondja el. Maximum tíz percben. Az volt a fontos, hogy üzenet legyen benne.
Megírtam, a Fehér Házban átírták, majd körbeadták a külügyminisztériumban véleményezésre. Húsz perccel a leszállás előtt jött az üzenet a külügyminisztériumból, hogy ne mondja el."

Ezt a beszédet tépte szét idősebb Bush 1989 júliusában a Kossuth téren.

Róna Péter közgazdász az Orbán-kormány unortodox tevékenységének alternatívát kínáló, mérsékelt, hagyományos gazdaságpolitikát szorgalmazó nyilatkozatai révén lépett a nagy példányszámú újságokba és a tágabb nyilvánosság elé. A közgazdász-körökben életpályájával és munkásságával megérdemelt tekintélyt szerzett szakember Andrassew Iván kérdéseire válaszolva idézi fel élete és munkája fontos állomásait, legemlékezetesebb találkozásait. Az olvasó természetesen rengeteget megtud a nemzetközi gazdasági életnek a magyar gazdaság állapotát befolyásoló kulisszatitkaiból is.

Róna Péter 1942-ben született Miskolcon.
1956-ban külföldre távozott. Iskoláit Washingtonban kezdte, 1964-ben cum laude eredménnyel végzett a University of Pennsylvania Gazdaságtörténeti szakán. 1966-ban Oxfordban évfolyamelsőként szerzett jogi diplomát.
1968-ban Washingtonban az Arnold & Porternél jogászként dolgozott, később az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium Közvetlen Külföldi Befektetések Osztályának lett jogi tanácsosa.
Pénzügyi karrierjét 1970-ben a Schroder Banknál kezdte, ahol az elnök, Lord Gordon Richardson személyes titkára volt, majd annak a Bank of England kormányzójává választásakor oda is követte. 1971-ben visszatért a Schroderhez. 1986 januárjában a J. Henry Schroder Bank & Trust Company vezérigazgatójává nevezték ki. 1990 júliusában lemondott tisztségéről, és elvállalta az Első Magyar Alap (The First Hungarian Fund Limited) vezetését Budapesten.
Róna Péter jelenleg az Oxfordi Egyetemen a Blackfriars Hall tanára és a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságának tagja.

További ajánlatunk

Romy Schneider utolsó élete
borító: Romy Schneider utolsó élete>
2 999 Ft
KrizShow 2.
borító: KrizShow 2.>
2 390 Ft
Gyerekkatona voltam Afrikában
borító: Gyerekkatona voltam Afrikában>
2 290 Ft
Déjà VU Méter
borító: Déjà VU Méter>
1 990 Ft
Csak azért sem gyűlöllek titeket
borító: Csak azért sem gyűlöllek titeket>
1 090 Ft
Emlékfoszlányok
borító: Emlékfoszlányok>
1 790 Ft
Árpi bácsi
borító: Árpi bácsi>
1 590 Ft
A szállító zászlóalj
borító: A szállító zászlóalj>
1 790 Ft

Hasznos holmik