Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Barbárok

Elbeszélések

Móricz Zsigmond

ISBN : 9789630978965

Kiadó : Kossuth Kiadó

238 oldal

Megjelenés éve : 2014

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).

Töltse le most!

Kérjük, jelentkezzen be a letöltéshez!
 
A kötet az 1923 és 1932 között született írásokból ad bő válogatást. Első pillantásra feltűnő, milyen sokféle tematika, mennyiféle helyszín torlódik egymás mellé ezekben az írásokban: egy országjáró író megfigyelései bontakoznak elő bennük. Ország- és Budapest-járó író megfigyelései, ahogyan kisregényekben , úgy elbeszélések, karcolatok műfajában is egyre többet foglalkoztatja Móriczot a pesti élet, a külvárosi szegénység, egy körrel beljebb az úgynevezett középosztály, a kereskedők, hivatalnokok világa. De régi motívumait is ott találjuk, a férfi-nő kapcsolatok, a nemiség frusztrációival vívódó figurák jelennek meg sorra. Két novella (A királyné, Titok) miatt az ügyészség szeméremsértéssel vádolta meg az írót, miközben a Titok nem más, mint a magyar irodalom első pszichológiai igénnyel született darabja a nővé érésről, az első menstruációról.
A remekművek azonban ebben az időszakban is a vidéki Magyarország rettenetéről adnak képet. Közülük a Barbárok a XX. századvégi minimalista próza előfutára, töménységében páratlan alkotás; A kondás legszennyesebb inge a földbe ásott gyerekfigurájával a nyomor emblémája lett itthon; az Esőleső társaság pedig a változatlanság, változhatatlanság dermedt képét adja.

Móricz Zsigmond életművének hatása és értékelése napjaink irodalmi közvéleményében rendkívüli változásokon megy át. A Móricz-naplók és más forrásmunkák kiadása, a legújabban kézbe vehető Móricz-monográfia, az „újraolvasó” tanulmánykötetek, a megpezsdült irodalomtörténeti eszmecserék az olvasóközönséget is egy új Móricz-kép megismerésére sarkallhatja. Sorozatunk alkalmas eddig indokolatlanul háttérbe szorult remekművek fölfedezésére és a közismert – inkább csak emlegetett – munkák élményteli befogadására.
A címeres ökör
Milyen jók az emberek!
Kármentő
A boa
Szerelmi özvegy
Nyomozás
A királyné
A füttyös kisfiú
A fogorvos
Mégis mozog a föld
Vérbosszú
Urak
Ez a jó asszony!
Az orosz asszony
Ilyen a magyar
Jótékonyság
Papnál
A fejércselédnek tanulnia kell
A bicska
Titok
A távirat
Folytonégő tűz
Nyájban
Csibék a szemétdombon
Az ibolyák
Törzsasztalnál
A kétszerkettő segít
Sajó
Bajtársak
Régi erkölcsök mai köntösben
A legszebb emlék
Don
Esőleső társaság
Ebéd
A ló és az ember
A két fehér
A tajtékpipa
Idill
Barbárok
A kondás legszennyesebb inge
Takarékkönyv
Karácsonyi ének
Ez juhhús?
Kukoricaprézli
A nyáj és pásztora
Ami megérthetetlen
Három jómadár
Orgonanyíláskor történt
Divat
Szombat este
Családi kör
A gép belépett a hivatalba

 
 

© 2010 multimediaplaza.com