• ISBN:
  ISBN 9789632276106
 • FORDÍTOTTA:
  Baló András Márton
 • KIADÓ:
  Trubadúr Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  228 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2014

Hazajáró lélek

Olvass bele!
 • ISBN:
  ISBN 9789632276106
 • FORDÍTOTTA:
  Baló András Márton
 • KIADÓ:
  Trubadúr Kiadó
 • OLDALSZÁM:
  228 oldal
 • MEGJELENÉS ÉVE:
  2014

Jack Kerouac Magyarországon elsősorban az Úton című, méltán világhíres regényéről ismert. Ezt követően írt és megjelent művei részben ugyancsak napvilágot láttak már magyarul (például a Doktor Sax, a Senkiháziak, a Gerard látomásai, a Művészetelep), azonban ezt megelőzően született regényei és töredékei közül van, ami még angolul is sokat váratott magára.
A Hazajáró lélek töredék, egy háromrészes regényfolyam első része, de önálló kisregényként is bátran megállja a helyét. Kéziratát Kerouac még 1944-ben felejtette ott Allen Ginsberg kollégiumi szobájában. A hosszú időn át elveszettnek hitt mű aztán 2002-ben, egy árverésen bukkant fel újra.
A Hazajáró lélek a felnőtté válás regénye, helyszíne egy vidéki iparváros, amely akár Kerouac szülővárosa is lehetne, főhőse egy elsőéves főiskolás fiatalember, Peter Martin, aki akár Kerouac is lehetne. Férfibarátságok, az igazság keresése és az elvágyódás a regény központi témái, miközben a háttérben már zajlik a második világháború, és rövidesen belép az Egyesült Államok is. Jelen kiadás a kisregényt egy mélyreható bevezetővel és háttéranyagokat, levelekkel, vázlatokkal helyezi el Kerouac életművén belül.
"A déli nap őrülten táncolt. Peter a kimerültségtől hideg verejtékben ázva várta a buszt; már nem tudta feldolgozni a benyomásokat, csupa összeroppant idegből állt, és lankadtan támaszkodott a téren álló órának. Az élet elcsigázta. Elég… készen állt az álom hozta édes halálra, az önkifejezés és a benyomások hiányára. A sárga buszon a folyó felé zötykölődve el is bóbiskolt, de ez csak rövid, görcsös szunyókálás volt, mindenféle gondolatok elhajló tangenseivel, ködös képzetekkel. Gallowayben a neurózis ólálkodott, egy visszataszító, fekete, hét láb magas,szemérmetlenül széles csípőjű szörny, és őt kereste. A fekete kéz benyúlt a konyhaablakon, felkapta a gabonapelyhes tálat, a tejszínt és a dobozt, amin ott volt Jimmy Foxx képe. Garabed felsikoltott, amikor Peter gúnyos oldalpillantással az égbe szállt…"

További ajánlatunk

Ősz - Évszakok
borító: Ősz - Évszakok>
2 799 Ft
Quichotte
borító: Quichotte>
2 599 Ft
Kilátás a Várszikláról
borító: Kilátás a Várszikláról>
2 700 Ft
A magány kútja
borító: A magány kútja>
2 700 Ft
Szerelem
borító: Szerelem>
3 490 Ft
A könyvtolvaj
borító: A könyvtolvaj>
2 992 Ft
Tavasszal meghalni
borító: Tavasszal meghalni>
1 990 Ft
Szelíd vadak
borító: Szelíd vadak>
590 Ft

Hasznos holmik