Adatok betöltése, kérem várjon!

Köszönjük türelmét!

Öt nő a dualizmus idején

Identitáskérdések

Karácsony Eszter

Kiadó : Kossuth Kiadó

Oldalszám : 66 oldal

Megjelenés éve : 2014

Tájékoztató az e-könyvek vásárlásáról és használatáról
(megnyitás, olvasás, másolás).

Töltse le most!

Kérjük, jelentkezzen be a letöltéshez!
 
Ki vagyok én? Hová tartozom? - Az identitásformálódás meghatározó tényezői

A dualizmus korszaka, a polgárosodás folyamatának kibontakozása az az időszak a magyar történelemben, amikor a nők először léptek ki a család keretei közül, végeztek a családon kívül valamilyen tevékenységet: tanultak, munkát vállaltak, különböző típusú egyesületekben vettek részt. Kérdés az, hogy a nők lehetőségként vagy kényszerként élték meg új szerepeiket, hogy viszonyultak azokhoz a szerepelvárásokhoz, amiket családjuk, illetve társadalmi környezetük közvetített számukra.
Hogyan értelmezték társadalmi helyzetüket, mely társadalmi csoportokkal azonosultak, esetleg melyektől határolták el magukat? Hogy küzdöttek meg életük krízishelyzeteivel?
Hogyan élte meg és tudatosította magában a szerepelvárásokat és szerepváltozásokat az arisztokrata Károlyi Mihályné Andrássy Katinka, a felső középosztálybeli Hrabovszky Júlia, a kisiparos családból származó, művész-értelmiségivé lett Jászai Mari, a munkáscsaládból értelmiségivé lett Gárdos Mariska és a kisparaszti származású Nagy Rozália ? Mind az öten írtak memoárt, amelyben reflektáltak élethelyzetük változásaira, megfogalmazták azokkal kapcsolatos érzéseiket.

 
 

© 2010 multimediaplaza.com