Könyves Mendel - Sakknovella - hangoskönyv

Hallgass bele! (részlet)

Stefan Zweig (1881–1942) a freudi pszichoanalízis érzékeny irodalmi tolmácsolójaként vált világhírűvé.

A Könyves Mendel egy kis emberkéről szól, aki minden könyvet be tud szerezni, s aki épp e szenvedélye miatt veszíti el élete fonalát. De egy keserű felismerésről is szól ez az elbeszélés, a kávéházak varázslatos világának eltűnéséről, amely titokzatos és megfoghatatlan marad mindazoknak, akik már nem élhették meg.

A Sakknovella Zweig utolsó és egyben legkiforrottabb alkotása. Bécs a német megszállás ideje alatt. A Gestapo fogva tartja Dr. B-t, aki, hogy szellemét frissen tartsa, az adott körülmények között „sakkozni” kezd. Ez azonban egyfajta sakk-mérgezéshez vezet. Nem sokkal ezután maga is meglepődik azon, hogy belemegy egy partiba a szinte robotszerűen játszó világbajnok, Mirko Czentovic ellenében. Talán, mert azt szeretné megtudni, hogy az a játék, akkor a cellában, még sakk volt-e, vagy már maga az őrület.

Tartalom:

Első fejezet,
Szerző bemutatkozik és beszél családjáról. - Mi indította útnak először? - Hajótörést szenved, úszással menekül, Lilliput-tartományban biztonságosan partra verődik. - Elfogják, majd az ország belsejébe hurcolják.

Második fejezet,
Lilliput császára a főnemesség kíséretében meglátogatja a szerzőt. - A császár személye és öltözéke. - Tudósokat megbíznak, hogy szerzőt tanítsák ki a nép nyelvén szólani. - Szelíd modorával kegyes hangulatot idéz fel. - Zsebeit kikutatják, kardját és pisztolyait elveszik.

Harmadik fejezet,
Szerző egészen szokatlan módon mulattatja őfelségét és a mindkétnembeli nemességet. - A lilliput-i udvar szórakozásainak leírása. - Szerző bizonyos feltételek mellett visszakapja szabadságát.

Negyedik fejezet,
Mildendo, Lilliput fővárosa, a császári palotával. - Beszélgetés szerző és egy államtitkár között az államügyekről. - Szerző felajánlja szolgálatait a császárnak háború esetére.

Ötödik fejezet,
Szerző sajátságos haditervvel megakadályozza a támadást. - Magas címmel és ranggal tüntetik ki. - Blefuscu nagykövete békét kér. - A császárné lakosztálya kigyullad: szerző megmenti a palota felét.

Hatodik fejezet,
Lilliput lakói. - Törvényeik, szokásaik. - Hogy tanítják gyermekeiket? - Hogyan élt a szerző ebben az országban? - Szerző tisztára mossa egy magasrangú hölgy hírnevét.

Hetedik fejezet,
Szerzőt értesítik, hogy árulással akarják vádolni. - Blefuscuba menekül. - Ott szívesen fogadják.

Nyolcadik fejezet,
Szerencsés véletlen következtében szerző módot talál rá, elhagyni Blefuscu-t, némely nehézségek után egészségesen visszatér hazájába.

Könyves Mendel I.
Könyves Mendel II.
Könyves Mendel III.
Könyves Mendel IV.
Könyves Mendel V.
Sakknovella I.
Sakknovella II.
Sakknovella III.
Sakknovella IV.
Sakknovella V.
Sakknovella VI.
Sakknovella VII.
Sakknovella VIII.

További ajánlatunk

Tiltott éden - hangoskönyv
borító: Tiltott éden - hangoskönyv>
2 390 Ft
Szindbád hazamegy - hangoskönyv
borító: Szindbád hazamegy - hangoskönyv>
2 390 Ft
Hallgatni akartam - hangoskönyv
borító: Hallgatni akartam - hangoskönyv>
2 390 Ft
Eszter hagyatéka - hangoskönyv
borító: Eszter hagyatéka - hangoskönyv>
2 390 Ft
Szindbád utazásai - hangoskönyv
borító: Szindbád utazásai - hangoskönyv>
1 490 Ft
Milyen egy női mell? - hangoskönyv
borító: Milyen egy női mell? - hangoskönyv>
1 490 Ft
A nyugalom - hangoskönyv
borító: A nyugalom - hangoskönyv>
1 490 Ft
A köpönyeg - hangoskönyv
borító: A köpönyeg - hangoskönyv>
990 Ft

Hasznos holmik